Bokparadiset

Legend

Kategori: Klassiker och kult

 Utläst 130213

Titel:
Legend
Författare: Richard Matheson
Förlag: Styxx fantasy
Utgivningsår: 2010

Adlibris: Robert Neville är den siste mannen på jorden - men han är inte ensam.

En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten - män, kvinnor och barn - har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod.

Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angeles och letar efter sina vilande fiender för att ta slut på dem, en efter en, med en påle i hjärtat. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om att få se ännu en gryning.

Så en dag händer något som stör hans monotoni. Men är det en välsignelse eller en förbannelse?
Boken är skriven på 50-talet (vilket gör den till en modern klassiker!) dock märker man inte alls detta. Alltså på skrivsättet. Boken är väldigt trovärdig. Liksom Robert gör allt han kan för att överleva, och allt han gör är väldigt troligt. Och han kan inte allt från början utan han lär sig fortfarande och tar reda på saker genom att gå till biblioteket. Allt känns väldigt tro värdigt, hur han blir galen dricker för att döva sin smärta osv. 

Men boken är väldigt hård, vid ett tillfället bara satt jag och gapade för jag fattade inte hur det kunde hända. Det kändes som om något som inte skulle hända, men helt oförutsägbart så hände det. Och det var inte det enda som var oväntat. 

Denna finns ju även som film med Will Smith i huvudrollen. Jag gillade filmen men det var så länge sen jag såg den så jag kom inte ihåg någonting men kan säga att filmen är nog inte så lik filmen. 


Antal sidor: 211
Första meningen: Molniga dagar var Robert Neville aldrig säker på när solen gick ner, och ibland var de ute på gatorna innan han hade hunnit tillbaka.
Betyg: 

Kommentarer

 • Nilmas Bokhylla säger:

  Har denna i bokhyllan och är extremt nyfiken på den :)

  Svar: Läs den! :)
  BokParadiset

  2013-02-26 | 14:36:14
  Bloggadress: http://nilmasbokylla.wordpress.com

Kommentera inlägget här: