Bokparadiset

Rädd att flyga

Kategori: Klassiker och kult

 utläst 130416
Titel:
Rädd att flyga
Författare: Erica Jong
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1975

NorstedtsIsadora Wing är rädd för att flyga. Den där känslan av att tappa fotfästet, att lämna den invanda tryggheten och ge sig hän åt ett nyckfullt öde. Så känner hon det också när hon sätter sig på planet till New York för att åka till en psykoanalytikerkongress i Wien. Och så börjar en svindlande erotisk luftcirkus över Europa, som långt senare slutar på ett äventyrligt hotell i Paris. Då har hennes demoniska älskare Adrian Goodlove lämnat henne och återvänt till det stilla livet i sin familj. Men Isadora har gjort en betydelsefull vinst. Flygskräcken är borta ... 

Det odödliga uttrycket "det knapplösa knullet" myntades i Erica Jongs feministbibel från 1973 (på svenska 1975). Den slog ner som en bomb i sin samtid, på grund av sin frispråkighet och sin öppenhet kring sex och framför allt kvinnlig sexualitet. Full av fräckhet, livsbejakelse och skratt. Numera är den en modern klassiker, som ständigt hittar nya läsare. Den har i dag sålt i över 18 miljoner exemplar världen över.
När denna kom på 70-talet förstår jag att det var väldigt revoluterande. Detta var ju 70-talets it bok. 

Att läsa klassiker är inget som jag egentligen brukar göra men det är faktiskt något som jag vill göra. Så ibland är det roligt att prova utanför sin bekvämlighetszon. Ska faktiskt försöka läsa klassiker oftare! 

När jag läser boken så känns det som författaren berättar sin egen historia att det inte alls är något hon bara har kommit på. Och det är faktiskt riktigt imponernade att hon kan skriva på det sättet hon gör. Det känns så verkligt då. Men det är inte riktigt en berättelser utan det berättas lite vad som händer men mycket går tillbaka till Isadoras tankar hela tiden. Så den är lite speciell på det sättet. Det är ju ingen actionpackad bok så kan tänka mig att är man inte van vid lugna böcker så tycker man nog att den är seg. 

Boken är faktisk ganska rå. Den går direkt på sak, inget smygande runt gröten och det är väl en av anledningarna till att det blev en sån chock på 70-talet. För boken går direkt in på sex delarna när dom väl kommer. 

Det är ett öppet slut och visst funkar det, men jag är lite kluven till öppna slut. Man kan tänka att det slutar så som man själv vill men och andra sidan vill man att författaren ska tänka precis som man själv så man verkligen får uppleva slutet på riktigt. Men är det ett öppet slut så slipper man också bli besviken på om det är ett slut man annars inte skulle hålla med om. 

För er som blir sugna på att köpa boken så har Norstedts givit ut den med ett nytt snyggt omslag
Sammanfattningsvis kan man säga att detta var 70-talets fifty shades of grey fast med bättre språk och karaktärer. 

Antal sidor: 303 siddor.
Första meningen: Det satt 117 psykoanalytiker på Pan American-planet till Wien. 
Betyg: nästan ett gillar men får bli ett starkt okej! 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: