Bokparadiset

Guldkompassen - Philip Pullman

Kategori: Fantasy

 
Titel: Guldkompassen
Författare: philip Pullman
Serie: #1 Den mörka materian
Förlag: Natur&Kultur
Utgivningsår: 2008
Sidantal: 383

Handling: Pansarbjörnar, häxklaner och daimoner förkroppsligade "själar" som också utgör högst charmerande talande sällskapsdjur, utgör bara några av underverken i den här berättelsen om krig, politiska intriger, mysterievetenskap och en ung flicka som letar efter sina föräldrar. Allt detta i en märklig värld som i mycket påminner om sent artonhundratal, men är något helt annat. 
Jag har haft denna i bokhyllan väldigt länge men jag tror anledning till att jag inte läst den är för jag såg filmen före (en synd jag vet!). Jag kom inte ihåg jättemycket ifrån filmen men det kom ju mer man läste i boken. Dock så är boken ändå helt fantastiskt och det ska bli så roligt att läsa resten av serien. 

Gillar verkligen Lyra, hon är härlig unge som alla älskar och jag förstår varför. Hon vågar säga vad hon tycker vilket jag alltid uppskattar, hon vill inte göra det hon blir tillsagd och gör oftast motsatsen istället. Men min favorit blir ju ändå Iroek, isbjörnen. Hur han är mot Lyra är så fint och det går inte att inte älska han!!! Även Lyras daimon Pan är en fantastisk karaktär. 

Boken har inte alls fått den uppmärksamhet som den borde få faktiskt tycker jag. Så himla bra bok, även om den har ganska många år på nacken nu så håller den ändå måttet så fantastisk bok. Älskar den. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: