Bokparadiset

Franska kvarteren med en bordell och en bokhandel

Kategori: historisk roman

 
Titel: Färgen på drömmar
Författare: Ruta Sepetys
Serie: -
Förlag: B.Wahlström
Utgivningsår: 2014
Sidantal: 348
 
Handling: Sjuttonåriga Josie Moraine har en plan, en dröm, ett hemligt begär. Men det är av ett annat slag än det kunderna på bordellen har bordellen där hennes mor arbetar. Josie längtar bort. Bort från sin identitet som dotter till en prostituerad, bort från blickarna hon börjar få. New Orleans är hett, farligt och spännande men inte för en ung kvinna som Josie. Hon har en tillflykt i bokhandeln där hon arbetar, men det räcker inte, hon vill lämna staden och börja studera på ett universitet långt därifrån. Mot en färgstark kuliss och med stor omsorg om autentiska historiska detaljer har Ruta Sepetys skapat en spännande och driven karaktär i Josie, en ung kvinna som kämpar i underläge mot fördomar och orättvisor, men med ett hopp om förändring.
Jag gillade verkligen Sepetys första bok Strimmor av hopp så jag trodde att jag skulle tycka om den här. Vilket jag verkligen gjorde men de är väldigt olika. Det är fortfarande historisk men Färgen på drömmar utspelar sig inte under krig. Istället följer vi Joise som bor i de franska kvarteren. Hennes mamma är prostituerad på en bordell och Josie själv städar bordellen. Hon har ingen bra kontakt med hennes mamma så hon bor i en bokhandel och jobbar gratis där i utbyte mot logi. 
 
Tempot är väldigt långsamt i boken ska man veta innan men jag älskar det. Miljön är så himla intressant och Josie har verkligen inget lätt liv. Jag älskar att läsa om hennes vardag och hur hon vill börja på collage och kämpar varje dag. Dessutom är hon så himla stark och självständig, hon försvarar sig själv och låter ingen köra över henne. Willie som är kvinnan som driver bordellen är också min favorit, hon är så himla snäll mot Josie och är som hennes mamma. Sen att hon driver en bordell är ju en annan sak men i boken är det inte framställt på ett negativt sätt. 
 
Det är svårt att säga vad som är så himla bra med boken, ni får helt enkelt läsa den! 

Betyg: 4.5/5

Kommentarer

 • anna säger:

  Ruta Sepetys verkar så himla bra. Måste verkligen läsa något av henne snart. Kram

  Svar: GÖR DET! Har inte läst hennes nyaste men både denna och Strimmor av hopp är helt fantastiska :) Kram
  BokParadiset

  2016-03-11 | 15:45:07
  Bloggadress: http://annamariaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här: