Bokparadiset

20 Bästa böckerna 2012

Kategori: Allmänt

Utan inbördes ordning, här kommer mina favoriter från 2012.


          

Här har ni dem, fantastiska böcker som jag alla rekommenderar att läsa. 
 

Nya saker.

Kategori: Allmänt

Snart börjar ett nytt år, nutt år betyder nya möjligheter! Tänkte därför detta året börja göra lite utmaningar, gjorde inga förra året. Sen tänkte jag även börja med något helt nytt som många bokbloggar gör, som jag varit sugen på men tänkt att det är inget för mig, men sen igår blev jag så sugen ändå. 

Sen så ska jag knåpa ihop lite statistik- Det har jag längtat efter hela året att får göra så det kommer ni få se massa av efter nyår! 

Månadssammanfattningen kommer nog efter nyår så detta är det sista ni hör av mig detta året och nästa år väntar massa nya recensioner, bookhauls, och annat bokigt!

GOTT NYTT ÅR PÅ ER! 

Psst..

Kategori: Allmänt

Just nu har Cecilia och Gottfrid på Vår bokvärld en tävling. Där man kan vinna VALFRIA böcker från adlibris! Gå in HÄR och anmäl dig! 

Läser just nu.

Kategori: AllmäntJust nu läser jag den här fina boken. Har precis börjat med den men kan säga att det blev ruskigt spännande redan i andra kapitlet! 

Jag har lite av en engelskmånad. Detta var inget jag bestämde utan det bara hände så tänkte att jag kunde fortsätta månaden ut. Dock så har jag inte läst alls mycket i december, det är ju så mycket med julen som ska fixas. Så detta blir nog tyvärr den sista boken jag hinner läsa iår. Alla har vi ju inte jullov och ledigheter... 

I min brevlåda 16 - Julklappar!

Kategori: Nya böcker

Titta vad jag fick i julklapp! Det trodde jag verkligen inte. Den första fick jag av mina systrar och sen så behövde mamma och pappa något mer så då tipsade min syster att dom kunde köpa tvåan till mig. Världens lyckligaste blev jag! Det ända negativa är ju att tvåan inte är lika tjock som ettan... 

Sen fick jag faktiskt en bok till men den tar vi i en bookhaul! 
 

Tänkte bara säga hej!

Kategori: Allmänt

Hoppas ni alla hade en riktigt bra jul. Jag har haft fullt upp flera dagar så jag hann inte ens gå in och önska er en god jul. Just nu ser jag fram emot och se alla era bokiga julklappar. Jag fick faktiskt några, hör och häpna! Men det får bli ett annat inlägg. Imorgon hoppas jag att allt går mot det vanliga på bloggfronten!

3x minirecensioner

Kategori: minirecensioner

Utläst i Oktober. Handling. Läs första boken HÄR.

Detta är ju andra och sista boken i miniserien Mia Adam. Jag gillade den här mer än första. Den var lite mörkare, vilket jag egentligen inte gillar, men det passade så bra som kontrast mot den första boken och det känns lite mer äkta faktiskt. Älskar slutet måste jag säga. Det är en riktigt fin liten miniserie som jag absolut finner läsvärd! 
 
Titel: När jag lät dig  gå Författare: Gayle Forman Utgivningsår: 2011 Förlag: B.Wahlströms Författarens hemland: USA  Antal sidor: 223 Betyg: Gillar

Utläst i November. Handling.

Väldigt snabbläst bok. Passar lite tidigare ungdomar det är nog då man gillar den som bäst. Den tar upp tunga saker som varvas med lättsamhet, men dessa tunga saker fick inte alls så mycket plats som behövdes om man ska skriva och verkligen förmedla känslan. Boken skulle varit lite längre för just nu tog jag det inte alls så allvarligt som det faktiskt är. 

Titel: Paris, Chére Författare: Ida Pyk Utgivningsår: 2012 Förlag: Rabén & Sjögren Författarens hemland: Sverige  Antal sidor: 219 Betyg: Helt okej! 

Utläst i November. Handling.

Man kan tro detta är en ytlig bok men det är det inte, titeln får en att tro det lika mycket som den är lockande. För det var ju just titeln som fångade mig. Felix kan jag känna att han inte alltid beter sig som en kille, eller visst killar kan också vara känsliga men först var han värsta bad guy men sen när han blir tillsammans med Alexa blir han värsta känsloknutten, njae vet inte riktigt. Alexa kan jag känna att hon är ganska oshysst också. Här kommer Felix och har varit borta i två veckor och han får inte ens en kram eller kyss, så det är inte konstigt att Felix blir orolig.  Ska absolut prova något mer Granholm har skrivit! 

Titel: Sjutton år och skitsnygg Författare: Emma Granholm Utgivningsår: 2012 Förlag: Alfabeta Författarens hemland: Sverige  Antal sidor: 303 Betyg: Gillar

Önskelista!

Kategori: Allmänt

Bara fyra dagar kvar till jul! Tänkte visa vad jag önskat mig i julklapp, inom bokväg. Dock så vet jag att jag inte kommer att få någora böcker för mina syskon (som jag önskat mig dom av ) tycker det är tråkigt att köpa böcker i julklapp, sorgligt jag vet. Och jag som så gärna vill ha böckerna, men men. (Förlåt jag orkar inte riktigt fixa till bilderna.) Läste ju den första boken Själlös och jag fullkomligt älskade den, kommer absolut vara på top 10 listan för iår! Dock lånade jag den på bibblan men efter att ha varit ett sånt mästerverk så måste jag ju ha serien i hyllan!Har ju läst och har ettan i hyllan men vill ju ha dom fina böckerna från styxx. Också en riktigt bra serie som jag måste ha i hyllan. 

japp, fler böcker än så önskade jag mig inte, Vad önskar du dig i bokväg? :) 
 

Listan

Kategori: Ungdomsböcker

 Utläst i Oktober. 
Titel: Listan eg: the boyfriend list
Författre: E. Lockhart
Förlag: Rabén och Sjögren
Utgivningsår : 2009

Möt Ruby Oliver - en modern tonårig (anti)hjältinna med många trassliga relationer och problem som läsarna kan skratta åt, snyfta till, skämmas över och garanterat kommer att identifiera sig med. 

Ruby Olivers lista över pojkvänner - de jag ångrar, de som det kunde ha blivit nåt med och de som aldrig ens såg mig
1. Adam (men han räknas inte)
2. Finn (men det var bara vad folk trodde)
3. Hutch (men honom vill jag helst inte tänka på)
4. Gideon (men det var bara på avstånd)
5. Ben (men han visste inget)
6. Tommy (men det var omöjligt)
7. Chase (men det var bara han som inbillade sig)
8. Sky (men han var upptagen)
9. Michael (men gud vad jag inte ville det)
10. Angelo (men det var bara en date)
11. Shiv (men det var bara en kyss)
12. Billy (men han ringde aldrig)
13. Jackson (ja, okej, han var min pojkvän, fråga inte mer om det)
14. Noel (men det var ett stort misstag)
15. Cabbie (men jag har inte bestämt mig än)

Innan nån som läser det här tänker att jag är värsta slampan - eller inbillar sig att jag är fantastiskt populär - vill jag bara påpeka att listan innehåller absolut varenda kille som jag har haft minsta, pyttigaste antydan till nånting ihop med.


 

Det är meningen att Ruby ska skriva en lista på alla killar hon har haft något att göra med, flörtat med, varit kär i osv så egentligen är listan väldigt kort för hur många små förälskelser hade man inte när man va yngre? Dock är det ju förstårligt att boken inte kan ha med alla eftersom då hade den ju blivit hur lång som helst. 

Det här var en sån bok så läser man den vid rätt tillfälle gillar man den desto mera. Det gjorde jag och därför gillade jag den. Hade jag läst den vid ett annat tillfälle hade den nog bara varit helt okej. Så det var verkligen roligt. Dock nu i efterhand kan jag känna att den kanske inte har lämnat så stora avtryck. 

Rybys föräldrar är väldigt överbeskyddande. Är det minsta lilla tror dom att det är något jätteallvarligt så man stör sig faktiskt lite på dom. Kan vara så för att Ruby också gör det och man ser ju det ur henne PoV vilket gör ju att man tycker lite lika. Dock när hennes föräldrar ska gå på maskerad och hennes mamma bestämmder att hon och pappan ska klä ut sig till en taco ihop, då kan jag inte låta bli att älska henne! 

Författarens hemland: USA
Antal sidor; 234
Första meningen: Här är den.
Betyg: 

I min brevlåda 15 - Bookhaul

Kategori: Video

Ännu en bookhaul gjord. Förlåt att jag talar lite otydligt och inte så högt ibland, man glömmer liksom bort att man ska göra det efter ett litet tag. Så skruva upp volymen! Haha

Beauty Queens

Kategori: Ungdomsböcker

 Utläst i Oktober. 
Titel: Beauty Queens
Författare: Libba Bray
Förlag: Scholastic Paperbacks
Utgivningsår: 2012

Från AdlibrisFrom bestselling, Printz Award-winning author Libba Bray, a desert island classic. 
Survival. Of the fittest. 
The fifty contestants in the Miss Teen Dream Pageant thought this was going to be a fun trip to the beach, where they could parade in their state-appropriate costumes and compete in front of the cameras. But sadly, their airplane had another idea, crashing on a desert island and leaving the survivors stranded with little food, little water, and practically no eyeliner.
What's a beauty queen to do? Continue to practice for the talent portion of the program - or wrestle snakes to the ground? Get a perfect tan - or learn to run wild? And what should happen when the sexy pirates show up?
Welcome to the heart of non-exfoliated darkness. Your tour guide? None other than Libba Bray, the hilarious, sensational, Printz Award-winning author of A Great and Terrible Beauty and Going Bovine.
Det här omslaget är ju så snyggt! Därför jag köpte boken också faktiskt. Till en början är boken hur rolig som helt och man sitter och ler den mesta av tiden. Full med sarkasm och det är uppskattat hos mig. Boken är fortfarande roligt ända till slutet. Men någonstans i mitten blir boken så överdriven. Så man ser inte det här roliga lika lätt för man är irriterad på att historien blir förstörd av allt som händer. Så tråkig för idén med beauty queens tycker jag är jätteroligt. 

Sen är det små reklamavbrott ibland, och det är faktiskt roligt. Dock tycker jag att det kunde varit lite kortare kapitel och det var jättesvårt att komma ihåg alla namn! Ibland kallades dom för deras tilltalsnamn men ibland var det delstaten dom tävlade för (Miss Texas osv) vilket jag tycke var skitsvårt att komma ihåg alla även om man fick en liten presentation av dom alla. 

Författarens hemland: USA
Antal sidor: 396
Första meningen: "Are you all right?"
Betyg: 

TAG

Kategori: Allmänt

Hittade denna hos Pia. Så nu måste jag ju också göra den!

Förflutet

1. Hur gammal var du när du började läsa?

Kan inte svara helt säkert på denna men fem eller sex tror jag.

 2. Vad är titeln på den första boken du läste?

Inte heller denna kan jag svara på men jag är säker på att det var någon bok från Go'boken! 

 3. Vilken bok fick dig att älska att läsa?

Jag har alltid älskat att läsa även om det har varit i perioder då jag inte läst så mycket. Så det måste varit någon bok från Go'boken här med! 

 4. Vilket är det tidigaste minnet du har av läsning?

Hahah, också här blir det Go'boken. När jag fick hem dom paketen var det alltid något gosedjur eller något som hörde till med boken med vilket var superkul ju! 

Nutid

5. Hur många böcker äger du just nu?

Oj jag orkar faktiskt inte gå och räkna :P men inte så många som andra bokbloggare, det är först nu jag har börjat köpa böcker, innan lånade jag bara!

 6. Vilken av dem är din favorit?

Harry Potter alla gånger!

 7. Vilken av dem ogillar du mest?

Ingen faktiskt. Dom böckerna jag inte gillar har jag inte kvar :P

 8. Vilken är din favoritgenre?

Jag är allätare. Gillar chik-lit, YA, övernaturligt äsch, det mesta helt enkelt. :P 

 9. Hur ofta läser du?

Varje kväll. (Finns ju undantag dock) sen även oftast någon gång på dagen också. 

10. Barn, ungdom eller vuxenböcker?

Alltså jag gillar alla. Eller det bros ju också på hur man definerar barnböcker, för då är det nog mer middle grade jag läser. 

 11. Långsam, medelmåttig eller snabb läsare?

Medelmåttig. Jag läser inte så snabbt men istället läser jag oftare och kanske längre.

12. Vem är din favoritförfattare och varför?

J.K Rowling, Sophie Kinsella. Men det är för jag har gillat näästan alla böcker av dom. 

13. Pocket eller inbundet?

Inbundet, men det är så mycket dyrare :(

14. Vem är din favorithuvudkaraktär?

Men oj, jag kan inte välja en bara, eller bara tio :P

15. Vem är din favoritskurk?

Ingen jag kan komma på nu. 

16. Hur långa böcker brukar du vanligtvis läsa?

Det varierar jättemycket, men säg 200-500 så har vi fått med de flesta. 

Framtiden:

17. Ser du dig själv ha en karriär inom litteratur?

Nej tyvärr, men det hade säkert varit roligt att jobba på ett förlag! 

18. Tror du att läsplattor kommer att ta över de fysiska böckerna?

Jag tror som Pia faktiskt, att fler böcker bara kommer vara tillgängliga på läsplatta, man kan ju se redan nu att det blivit jättepoppis att släppa 1.5 böcker i en serie  (vad man nu kallar det) och dom finns bara till läsplatta.

 19. Kommer du se till att introducera läsning för dina framtida barn?

Absolut, ska läsa godnattsagor för dom varje kväll, så får man hoppas att det sitter i sen! Sjuk

Kategori: Allmänt

Usch nu har även den årliga förkylningen nått mig också. Man orkar ingenting, inte läsa och tyvärr inte blogga fast jag egentligen vill bli färdig med alla recensioner som jag inte har gjort innan jul. Men men, vi får se hur det går med det. Tyvärr måste jag jobba idag men sen ska jag kuriera mig! Då kanske det blir en bookhaul snart också, för jag har en massa nya böcker!


The land of stories

Kategori: Middle grade

 Utläst i November. 
Titel: The wishing spell
Författare: Chris Colfer
Utgivningsår: 2012
Förlag: Little, brown books for young readers

Från Adlibris: Alex and Conner Bailey's world is about to change, in this fast-paced adventure that uniquely combines our modern day world with the enchanting realm of classic fairytales. 
"The Land of Stories" tells the tale of twins Alex and Conner. Through the mysterious powers of a cherished book of stories, they leave their world behind and find themselves in a foreign land full of wonder and magic where they come face-to-face with the fairy tale characters they grew up reading about. 
But after a series of encounters with witches, wolves, goblins, and trolls alike, getting back home is going to be harder than they thought.
Precis som många som har läst denna eller vill är det ju för att det är Chris Colfer som skrivit den. Ni vet han som spelar Kurt i Glee. Man kanske inte tror att han kan skriva bra men jag kan säga att han är en jätteduktig författare, så nu vill jag läsa hans andra bok som kommit ut, dock är det ingen barnbok. Och läste man inte den för att det var Colfer som gjort den gör man ju det för det alldeles underbara omslaget, så himla fint! 

Har du någonsin undrat hur det gick för Snövit, Askungen, rödluvan och de andra efter sagans slut? Då tycker jag absolut att du ska läsa the wishing spell. Det var verkligen roligt att se hur det gått för alla karaktärerna och vilka personer de har blivit. 

Kartan som är precis i början var verkligen jättefin. När det är kartor i böcker brukar jag bara titta på dom i början av boken men sen är det inte mer med det men denna gången gick jag tillbaka och tittade var Alex och Conner hade varit och vart dom skulle. Ska nog göra så i fortsättningen! 

Conner gillade jag jättemycket, med sina sarkastiska kommentarer. Han var den roliga killen men var ändå väldigt snäll på insidan, så som han var mot Alex var fint tycker jag. Alex gillade jag också men Conner var ändå favoriten. 

Författarens hemland: USA
Antal sidor: 448
Första meningen: The dungeon was a miserable place.
Betyg: 

Mera tävling!

Kategori: Allmänt

Även Nelly på Nellons bokblogg har en jultävling. Man kan vinna en hemligbokvinst något som jag tycker är jätteroligt, och eftersom Nelly har så bra boksmak är jag säker på att det kommer vara bra böcker i potten! Va med och tävla HÄR

3x minirecensioner seriealbum

Kategori: minirecensioner

Utläst i Oktober. Handling.

Det är verkligen många som gillar Shaun Tans böcker. Bilderna är verkligen jättefina och man skulle kunna bläddra i boken jättelänge. Dock texterna kan vara lite flummiga för just mig ibland. Det är väl för att jag är mer van vid att läsa "långa" böcker då inte texten bara huggs av. Men jag tänker absolut prova något mer av han!

Titel: Berättelser från yttreförorten Författare: Shaun Tan Utgivningsår: 2012 Förlag: Kabusa böcker Författarens hemland: Australien  Antal sidor: 96 Betyg: Helt okej! 

 Utläst i November. Handling.

Roligt att Lasse Åberg har skrivit förord till boken, det var fint. Tecknarstilen tycker jag är fin, gillar att albumet ändå var lite längre annars brukar ju seriealbum vara ganska korta. Roligt att det finns i alla fall två uppföljare till om Theo. Sjukt roligt att det finns en talande och tänkande björn med man liksom bara va? haha Får se när jag läser fortsättnigen. 

Titel: Mumiens blod Tecknare: Ola skogäng Utgivningsår: 2008 Förlag: Kartago förlag Författarens hemland: Sverige  Antal sidor: 182 Serie: #1 Theos ockulta kuriositeter Betyg: Helt okej! 

 Utläst i November. Handling. 

Ett väldigt speciellt album måste jag säga. Det är flera historier. Det jag gillar är att hon har tecknat alla historier på olika sätt. Det innehåller lite sex och sånt så är man helt emot det kanske man inte ska läsa denna. 

Titel: Med andra ögon Författare: Li Österberg Utgivningsår: 2011 Förlag: Optimal Författarens hemland: Sverige  Antal sidor: 96  Betyg: Helt okej! 

Tävling!

Kategori: Allmänt

Jag är med och tävlar hos Bellasbok. För att vara med och tävla gå in HÄR

Ett julminne. Det är egentligen inget minne utan det är något som inträffar varje år! Vi firar alltid jul på samma sätt. Med släkten och familjen, ibland jobbar vissa så det är inte säkert alla är med. Men efter vi ätit lunch och pratat och sånt som man gör så är det ju dags för Kalle. Detta är en av mina favorit punker på julafton. Så jag tvingar alla att sitta ner och kolla. Dock en efter en börjar alla somna och tillslut är det bara jag som sitter och kollar. Likadant varje år, haha! 

Har ni också typiska händelser under jul? :) 

Excess-format

Kategori: Format

För väldigt länge sen beställde jag "begravningsplatsen i Prag" som rec-ex hos excess. Jag trodde den skulle vara riktigt spännande, och det kanske den är, men jag kan verkligen inte läsa färdigt den. Det går inte. Men jag tänkte ändå ge en liten recenison på formatet.

Excessformatet är 8x12 i storleken. Perfekt att ha i fickan särskilt om man ska ut och resa, tar ingen plats alls! Sen har dom gjort riktigt smart i ryggen, ryggen sitter inte fast i sidorna på det sättet går det inte att bryta den. Sen kanske man tror att sidorna blir jobbigt för att dom är så tunna men det är heller inget problem. Tycker man att det är jobbigt att läsa liten text kanske excessboken inte är något. Men detta är ju inte heller en bok man ligger i sängen och läser utan det är en resebok och jag tycker det är jättebra att det finns ute på marknaden. Jag ska absolut försöka med någon annan excessbok som jag förhoppningsvis kommer att gilla mera!

Har du provat excess? :)

Sammanfattnin November

Kategori: Sammanfattning

Nu sitter jag framför brasan med en julmust i handen och väntar på julkalendern. December kan inte ha varit mer efterlängtad! November har varit en sån låång månad, känns det som vilket har gjort att jag läst otroligt mycket kan jag säga. 


Med andra ögon - Li Österberg 88 sid
Charlotte Hassel - Frida Skybäck 317 sid
Mumiens blod - Ola Skogäng 182 sid
Every day - David Levithan 324 sid
Erebos - Ursula Poznanski 423 sid
The list - Siobhan Vivian 333 sid
A game of thrones - George R.R Martin / Daniel Abraham 192 sid
Jokern - Markus Zusak 348 sid
The wishing spell - Chris Colfer 438 sid
Divergent - Veronica Roth 363 sid
Abacuspentagrammet - Tony Manieri 320 sid
Själlös - Gail Carriger 365 sid
Nedlagt byte - Janet Evanovich 303 sid
Paris chérie - Ida Pyk 219
Sjutton år och skitsnygg - Emma Granholm 303

Antal Böcker: 15 st
Antal svenska författare: 6
Antal svenska/Engelska: 12/3
Antal sidor: 4518 sid
Antal kortisar (under 200): 3st
Antal tegelstenar (över 500): 0
Påbörjade böcker: Inga.

Summering: Det roligaste var att jag har skrivit i flera månader att jag måste läsa fler engelska böcker men förra månaden skrev jag att det fick gå som det gick med det och så läser jag tre stycken vilket jag inte gjort någon annan månad! :P Haha, hade nog faktiskt blivit fler om det inte var för att jag skulle läsa ut mina bibblaböcker. 

Sen kan jag säga att jag blir typ avundsjuk på mig själv att jag läst så många bra böcker denna månaden, Själlös, Divergent, Every day, The wishing spell som alla blev böcker jag älskade sen the list gillade jag jättemycket också!  

Var det en bra månad för er också? :)