Bokparadiset

Holding up the universe

Kategori: Contemporary

 
Titel: Holding up the universe
Författare: Jennifer Niven
Serie: -
Förlag: Penguin
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 388
 
Libby har förlorat sin mamma när hon var yngre vilket gjort att hon har ångest. Det ledde till att hon började hetsäta och blev överviktig. Hon slutade skolan men är nu redo att börja igen. Jack har ett fel som gör att han kan inte känna igen ansikten, inte på hans familj,vänner eller någon annan. 
 
Jag kan börja med att säga att jag gillade den här boken så mycket mer än hennes första. Sen är den här inte perfekt, men jag älskade den när jag läste den. Tycker det är så svårt att skriva om böcker som man får en så bra känsla av när man läser den och det är en fullpott, men sen ser man ändå att det finns problem med boken. Så jag kommer att betygsätta känslan jag fick när jag läste boken och då blir det en femma, skulle jag gå på hur "bra" den är får den en fyra.
 
Jag älskar Libby, hon är så självsäker. Vad jag tycker om mest är att hon framställs väldigt positiv, hon är överviktig men boken handlar inte om att hon ska gå ner i vikt. Att hon får den snygga killen, vänner och kärlek hur hon än ser ut, hon behöver inte ändra något för att få allt det. Precis så som det är. Jag vet inte hur det är att ha ångest som Libby har, men utifrån vad andra har sagt framställs den bra. Jag gillar att hennes ångest inte är i fokus här heller, att en karaktär han ha mental ohälsa men hela boken behöver inte handla om det, för att ha ångest är inte något som definerar en person. Sen kanske hon inte alltid är jättetrovärdig med hennes tankar och att hon inte har några som helst problem med att vara överviktig. Alltså då menar jag medicinska problem, t.ex. hon har gått ner supermycket men har ingen överbliven hud, hon känner aldrig hunger, hon äter inte onyttigt i hela boken inte en enda gång trillar hon dit, hon har inte fått några sjukdomar, typ diabetes. Men samtidigt är det bra att hon bara är en vanlig tonåring, som råkar vara tjock. 
 
Sen har vi Jack. Jag tycker hon har skrivit superbra ifrån hans perspektiv, hur tydligt det är att han inte känner igen någon. Läste att hennes kusin är ansiktsblind, så det är väl en stor anledning till att det är välskrivet. Han är halv amerikan, kommer inte ihåg vart hans mamma är ifrån men hon är inte vit. Vid ett tillfälle när han har hamnat i problem säger hon till honom att han måste vara försiktig för att han kommer alltid bli bedömd hådare än andra på grund av att han inte är vit. Det här kunde Niven har utvecklat så mycket mer.
 
Båda karaktärerna har mycket historia och berätta om. Niven hade kunnat skriva var sin bok om karaktärerna, det finns så mycket hon hade kunnat göra med deras historier som inte blir av i den här boken. För det här är egentligen bara en kärlekshistoria mellan två personer. Å andra sidan är det också bra, två personer som hittar kärleken "trots" deras problem. 
 
Det är alltid svårt att skriva om en bok som man gillar men som kanske inte alltid är perfekt. Jag är säker på att det finns många som tar illa av boken som kanske känner att Niven inte har behandlat alla ämen i boken rättvist. Men jag måste säga att jag tycker hon gör det bättre i den här boken än i den förra hon skrev. 
 
Betyg: 5/5

2x Rick Riordan

Kategori: Middle grade

 
Titel: The son of Neptune
Författare: Rick Riordan
Serie: #2 The heroes of Olympus
Förlag: Disney Hyperion
Utgivningsår: 2013
Sidantal: 521
 
I första boken följer vi Jason som hamnat på Camp half-blood men som inte tillhör där. Nu följer vi Percy som hamnat i ett romers läger, Camp Jupiter, för halvgudar. Istället för de grekiska gudarna är det romargudarna som står i fokus. Tycker Riordan gör det så snyggt med gudarna, och den här världen som han bygger upp!
 
Jag blev väldigt glad över att läsa ifrån Percys PoV igen, dock var jag rädd att den här boken skulle vara precis som första boken i serien fast nu skulle det vara ifrån Percys synvinkel. Visst det är uppbyggt på liknande sätt men jag blev ändå väldigt fänglsad. Riordans böcker är alltid väldigt lika varandra vilket gjorde att jag inte föll så mycket för Percy Jackson-serien. Likheterna är tydliga men det gick ändå ett tag mellan jag läste The lost hero och innan jag plockade upp den här. Så för mig måste det gå en period innan jag läste nästa bok eftersom de är så lika. Trots att boken är ganska tjock läste jag ut den relativt snabbt. 
 
Vi lär känna några nya karaktärer, Hazel och Frank. Jag fastnade verkligen för Hazel och tycker hon är en superintressant karaktär. Ska bli kul att läsa om dem i nästa bok också. Undra dock ifrån vilka PoV man kommer att få läsa ifrån. Boken slutade med en riktig cliffhanger som hans böcker alltid har en tendens att göra. Måste säga att jag ÄLSKAR omslagen till den här serien. De är så himla snygga och inbjudande, dessutom har de något med handlingen att göra!
 
Betyg: 5/5
 
Titel: The mark of Athena
Författare: Rick Riordan
Serie: #3 The heroes of Olympus
Förlag: Disney Hyperion
Utgivningsår: 2014
Sidantal: 586
 
Jag var så himla sugen på att läsa fortsättningen, speciellt eftersom jag älskat de två första böckerna. Men tyvärr blev inte min läsupplevelse så bra och därför drog det ner på betyget. Jag har hållt på att läsa den här boken i tre veckor ungefär vilket är alldels för lång tid. Vissa dagar har jag inte läst alls i den och ibland har det bara blivit ett kapitel (som är ungefär på fem sidor). Så det har inte blivit så bra, jag har glömt bort vad som hände i kapitlet före och så tar det ett litet tag innan jag kommer ihåg allt jag läst just för att det tagit så lång tid. Det är action hela tiden vilket gör att man måste komma ihåg väldigt mycket. Men de sista 200 sidorna har jag läst på två dagar bara vilket gjorde att jag ville dra upp betyget igen. Så med andra ord är boken nog värd en femma egentligen men just för min upplevelse blir det en fyra. Men boken är inte alls dålig. 
 
Boken fortsätter där tvåan tar slut. Nu är alla sju halvgudar samlade och det riktiga äventyret börjar. Det är mycket som händer och till en början har jag svårt att komma ihåg vilka alla karaktärer är och deras bakgrundshistoria, men det löser sig (det berodde också på det jag skrivit ovan). Jag älskar att det är så mycket action och det händer grejer hela tiden. Dock kan jag ibland tycka att han skulle kunna dra ut på vissa grejer så behöver det inte hända fullt så mycket hela tiden. Jag gillar dock att det inte bara är Jason och Percy som är i fokus utan de andra får ta mycket plats också. 
 
Det är en riktigt bra bok, dock märks det att det är en mellanbok, för även om det händer mycket så händer det egentligen inte så mycket i det stora hela. Men jag ser framemot att läsa fjärde boken i serien!
 
Betyg: 4/5

En bokäffär på en liten ö

Kategori: Drama

 
Titel: The storied life of A.J Fikry
Författare: Gabrielle Zevin
Serie: -
Förlag: Abacus
Utigvningsår: 2014
Sidantal: 243
 
Åh jag blir lite ledsen att den här har fått stå så länge i bokhyllan. Köpte den nog sommaren 2015 eller kanske till och med 2014. Den här var så mysig och fin, är helt hundra på att jag kommer läsa om den flera gånger. Den handlar om A.J Fikry som äger en liten bokhandel på en liten ö. Han har precis förlorat sin fru, men det slutar inte där, hans dyrbara första utgåva blir stulen och han hittar en bebis i bokaffären på natten. 
 
Vad jag älskar mest med boken är hur Zevin har lyckats berätta hela historien på så få sidor, utan att man missar något. Hon får läsaren att känna sig smart, allt behövs inte förklaras utan det är mycket som är mellan raderna. Författaren behöver inte berätta minsta lilla sak som händer utan man förstår det som läsare ändå. Historien utspelar sig under ganska många år, inte en enda gång tyckte jag att hon missade saker. Så otroligt skicklig författare!
 
Tyckte om den här boken så otroligt mycket. Trodde jag visste precis vad som skulle hända men blev otroligt chockad, var inte alls beredd på det. Kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycket om det. Men det var en så fin bok. 
 
Betyg: 4/5

En bortglömd bok och en nyläst

Kategori: Spioner/Tjuvar

 
Titel: Heist society
Författare: Ally Carter
Serie: #1 Heist society
Förlag: Orchard
Utgivningsår: 2011
Sidantal: 332
 
Insåg att jag inte skrivit recension på första boken, illa. Men så är det när man läser mer än vad man har tid att blogga. Därför kommer en liten kortis på Heist society
 
Jag älskar att läsa om tjuvar så den här serien var ett måste för mig. Det påminner om mina favoriterfilmer Ocean's filmerna vilket är ett bra betyg! Det är aldrig en tråkig stund, dock kan jag tycka att allt löser sig liiite väl snabbt. Karaktärerna är väldigt skämtsamma mot varandra och det är så himla roligt att läsa om. Relationen mellan Kat och Hale är huvudpunkten i boken, speciellt när boken lämnar väldigt mycket frågor obesvarade. 
 
Betyg: 4/5

 
Titel: Perfect scoundrels
Författare: Ally Carter
Serie: #3 Heist society
Förlag: Orchard
Utgivningsår: 2013
Sidantal: 348
 
Jag tycker de tidigare böckerna har haft en sorgsen ton över sig, Kat har inte verkat må så bra får jag alltid känslan av. Men i tredjeboken är det inte alls samma ton vilket jag gillar. Jag gillar att kärleksproblemen med Hale är borta vilket gör att Kat inte alls är lika osäker längre. 
 
Den här boken är mer personlig och även uppdraget vilket också höjer boken. Det är inte bara en stöt de ska genomgöra utan det är väldigt personligt. Det ger boken något helt annat som jag gillade supermycket. Det är aldrig en tråkigt stund i Carters böcker, och just här flyger sidorna förbi och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Det jag älskar är att vi får följa allt de planerar att göra, men när det närmar sig slutet visar det sig att man inte alls vet allt, det kommer tvister som vi inte får läsa om. Vilket gör att slutet ändå blir spännande och nytt!
 
Jag trodde det skulle vara en trilogi men det ska komma en fjärdebok, vilket jag blir så glad för. Dock så kanske det dröjer några år. Så jag får nog börja läsa hennes tredje serie hon håller på att skriva just nu. 
 
Betyg: 4.5/5

The runaway King

Kategori: Fantasy

 
Titel: The runaway king
Författare: Jennifer A. Nielsen
Serie: #2 The ascendance king
Förlag: Scholastic
Utgivningår: 2013
Sidantal: 331

Det här är andra boken i The Ascendance trilogy och jag älskar den här serien. Första boken hade jag oläst i hyllan typ ett år innan jag läste den. Så fort jag läste ut första boken beställde jag bok två och tre, och tvåan påbörjade jag direkt. Jag blev inte besviken kan jag säga. 

Älskar när författaren återberättar föregående bok snyggt och att det blir en del av berättelsen. Visserligen hade jag bara läst en eller två böcker emellan innan jag påbörjade den här, men tycker det är så bra och snyggt när författaren återberättar. 

Handligen i boken är aldrig tråkig och det händer så himla mycket att det är svårt att lägga ner boken. Älskar karaktärerna i boken och speciellt att vi fick se mer av en person. Jaron är så himla smart karaktär och jag som läsare vet inte alltid vad han tänker göra vilket hållet spänningen uppe. 

Det har gått alldeles för lång tid sen jag läste tvåan och jag har velat plocka upp trean så länge. Ska bara avsluta boken jag håller på med just nu sen kommer jag kasta mig över den!

Betyg: 5/5

#103 BOKREA

Kategori: Nya böcker

Det ekar lite tomt här, men snart kommer allt återgå som vanligt. Tills dess visar jag upp mina fynd som jag gjorde på bokrean i år!
 

Månadssammanfattning Februari

Kategori: Sammanfattning

Jag har just nu praktik, det är därför det är ganska så tomt här. Så det kommer fortsätta vara det i två och en halv vecka till, på kvällarna är jag upptagen med att planera lektioner så just nu får bloggen vila. Men läser det gör jag fortfarande, inte på kvällarna men till och från praktiken!
 
 
12. Dödens märke - Veronica Roth
13. The runaway king - 
14. Sometimes it lasts - Abbi Glines
15. En Shopaholics bekännelser - Sophie Kinsella
16. En Shopaholic i New York - Sophie Kinsella
17. The knife of never letting go - Patrick Ness
18. En Shopaholic säger ja - Sophie Kinsella
19. En Shopaholic får en syster - Sophie Kinsella
20. Nordkorea - Eunsun Kim
21. En Shopaholic i väntans tider - Sophie Kinsella
 
Antal böcker: 10 st
Antal svenska/Engelska: 7/3
Antal sidor:  3610 sidor
Antal kortisar (under 200): 0 st 
Antal tegelstenar (över 500): 0st 
Påbörjade böcker: 100 bad girls.... Arvtagaren, En mini-shopaholic i mammas fotspår och Stark som en björn, snabbt som en örn. 
Författarnas nationaliteter: England (5) USA (4) Nordkorea (1)
 
Köpta: 8
Bokklubbsbok: 
Rec-ex: 1
Lånade: 
Fått/bytt (Tävlingsvinst,present): 1
Bokvänsbok: 

Påbörjade serie: 3

Mellan böcker i en serie: 6

Avslutade serie: 
Antal omläsningar: 3
Favoriter den här månaden: En shopaholic - böckerna och Dödens märke