Bokparadiset

5 böcker jag vill läsa innan året är slut

Kategori: Video

Halloween läsning

Kategori: TBR-Hög

Nu den här veckan har jag  tänkt att ha lite halloween läsning, dock kommer jag inte hinna med alla dess. Kanske kör över lite till november det får vi se. Just nu när inlägget kommer upp är jag i Barcelona! Jag har packat med mig Gone girl men med tanke på att jag åker med en av mina bästa vänner kommer läsningen möjligtvis vara på flyget. 
 
Men två seriealbum och tre böcker, och det känns som en bra blandning! 
 

Avslutet om de besynnerliga barnen

Kategori: Fantasy

 
Titel: Själars bibliotek
Författare: Ransom Riggs
Serie: #3 Miss Peregrines hem för besynnerliga barn 
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 509
 
Med tanke på att böckerna tar vid där den föregående precis slutade så är det otroligt bra att läsa alla på en gång. Det är verkligen meningen efter som boken startar med så det hade också kunnat vara en enda tjock bok. För min del fick jag ut mycket mer av läsningen på det här sättet också. 
 
Jacob och de andra besynnerliga är fortfarande på jakt efter miss P. Jag tycker Riggs är väldigt duktig på att hålla ett problem genom tre böcker utan att det blir det minsta tråkigt, eller att ämnet blir uttjatat. Det är ändå imponernade. Såklart har tredje boken också massa fotografier som passar så bra ihop med historien. Åter igen undrar jag om han skrivit storyn och hittat bilderna sen eller hur hela processen hat gått till. 
 
Det första som slog mig är hur mycket mörkare och läskigare den här boken är jämfört med de två tidigare. Alltså ibland var det liksom lite obehagligt och det låg en mörk och läskig känsla över boken under hela läsningen. Helt otroligt att man kan få sådana känslor av att läsa en bok och att det verkligen känns som om man är där. 
 
Det var ett riktigt bra avslut. Dessutom kom det fram mycket saker som man aldrig hade kunnat räkna ut när man började läsa serien. Allt med världen och hur allt låg till med Jacob själv. Själva klimaxet i boken varade egentligen inte jättelänge men samtidigt var allt som hände ändå troligt och egentligen inte heller förhastat. 
 
Kort och gott har jag älskat den här serien. Jag undrar om det kommer någon spin off serie som jag har hört lite rykten om. Å ena sidan hade jag gillat det för jag älskar verkligen den här världen, å andra sidan hoppas jag inte att han bara kommer skriva böcker i denna världen. Det blir tråkigt om man mjölkar ut för mycket ur en berättelse. 
 
Betyg: 5/5

#Fallintofantasy16 wrap up

Kategori: Readathons

Så nu var det här readathonet slut, det har varit riktigt roligt men läslusten har inte varit helt på topp. Men det beror nog på att jag haft så mycket att göra och väldigt långa dagar, så det har varit svårt at fokusera på läsning på kvällarna. Men jag är supernöjd med vad jag hann med! 

Gudar och monster var första boken jag påbörjade och trots att det är en riktig tegelsten läste jag ut den. Tidsresenärens hustru läste jag på tåget och hann faktiskt läsa ut den också. Flat-out love hade jag påbörjat tidigare och avslutade även denna. Projekt Rosie hann jag påbörja och läsa ungefär 100 sidor. 
 
Antal sidor: 1309 
 
Tack Lisa för att du anordnade det här!

En helt fantastisk bok

Kategori: Contemporary

 
Titel: Flat-out Celeste
Författare: Jessica Park
Serie: #2 Flat-out love
Förlag: CreateSpace
Utgivnigsår: 2014
Sidantal: 325
 
Åh den här boken alltså. Jag vet inte om ni har missat det, men jag ÄLSKADE Flat-out love när jag läste den, och likaså Flat-out Matt. Och jag älskar den här, jag kan inte säga vilken av böckerna som är min favorit, men den här boken, och serien, ger mig så himla mycket känslor. Jag gråter och skrattar och blir bara så lycklig när jag läser! 
 
Celeste har det inte så lätt. Efter allt som hände henne i Flat-out love tror hennes familj att allt är bra, men det är de inte riktigt. Hon ljuger om att hon har vänner men egentligen har hon fortfarande svårt för det sociala. Men hon är otroligt eftertraktad av alla stora Colleage. Via den vägen får hon kontakt med Justin. Justin som pratar så mycket att det är svårt att hänga med. Dessa två fina människor är helt perfekta! 
 
Inte bara får man följa Celeste på hennes egen resa, även Matt och Julie finns med lite. Jag älskar Celeste och Julies samtal, de får mig verkligen att skratta! Jag älskar alla karaktärerna i boken och det är just dem som gör det så fantastiskt! 
 
Har ni inte plockat upp den här serien än så gör det! Man skulle kunna läsa denna boken självständigt men jag rekommenderar ändå att ni plockar upp första boken, den här serien vill ni inte missa! 
 
Betyg: 5/5

Spökstaden

Kategori: Fantasy

 
Titlar: Spökstaden
Författare: Ransom Riggs
Serie: #2 Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgivningsår: 2014
Sidantal: 432
 
Jag kom inte ihåg alls mycket ifrån den här boken. Jag gav den inte fullpott första gången jag läste den. Till största del tror jag det är för att jag stressade igenom boken och jag tycket nog den hade lite mellanbokssyndromet över sig. Men så var inte fallet andra läsningen. Istället älskar jag hur vi får lära känna världen bättre och lära känna de bessynerliga barnen bättre också såklart! 
 
Det bästa är att världen växer. Barnen tar sig till nya loopar och man får träffa andra besynnerliga människor och djur. Dels är det roligt att se att det inte bara är dem barnen som är besynnerliga utan att det finns fler. Dessutom tycker jag att många av bikaraktärena blir mer välutvecklade och får lite mer personlighet. 
 
Jag tycker boken är riktigt spännande och det var som att läsa om boken för första gången. Det är mycket som händer och allt leder såklart till den stora finalen. Har ni inte plockat upp boken än så är det dags att göra det! 
 
Betyg: 5/5
 

Slutkörd

Kategori: Allmänt

Jag har just nu otroligt mycket i skolan, hela förra veckan gick vi 8-17 plus pendling på det, är lagom kul. Sen jobbade jag lördag och söndag och nu är det plötsligt en ny vecka. En lika tuff vecka när jag går ifrån halv åtta till fyra och sen jobbar jag hela fredagen också. Men sen efter 13 oooootroligt långa dagar är jag ledig! Med andra ord är det förklaringen till varför det är lite tyst här inne. Hade tänkt att jag skulle uppdatera varje dag av #fallintofantasy16 men jag har helt enkelt inte orkat för jag varit så trött. 
 
Jag har läst endel, så jag är ändå nöjd. Inte avslutat någon bok men jag började ju också med en tegelsten, haha! Förhoppningsvis ska väl bloggen återgå som vanligt i slutet av oktober, efter jag varit i Barcelona! :)
 
Min tbr för #Fallintofantasy16

#98 Nya böcker

Kategori: Allmänt

Nackdelen med att spela in flera videos samtidigt är att man glömmer bort någon. Som den här bookhaulen, jag spelade in den i slutet av augusti men helt glömt bort den. Så här kommer den! 
 
 
x Många frågade hur jag fick vara med i bloggstafetten som B.Wahlström höll i. De skrev om stafetten på deras      instagram så jag mailade bara att jag ville vara med. 
x Recension på Tårar i havet
x Ratqueens har jag läst nu, och gillade. 
x Tina som jag nämner. 
 
 

Höst-tag!

Kategori: Listor/Taggar

Jag blev taggad av fina Petra, men återigen, jag är sämst därför har det tagit mig såå lång tid att göra den. 
 
1. Är det några speciella böcker du planerar att läsa under hösten?
Det kommer en video på det här faktiskt. Men för att nämna några andra så vill jag gärna läsa; Inferno av Dan Brown (pga filmen kommer nu i oktober), Queen of shadows av Sarah J. Maas, Dangerous girls av Abigail Haas.

2. September är förknippad med skolstart. Vilken bok tyckte du bäst om att läsa i skolan? Och vad var / är dina favoritämnen?
Egentligen skulle jag säga att Augusti är förknippat men skolstart men okej. Jag kanske är den enda men vi hade inte så mycket läsning vi blev tvingade till, det var faktiskt bara i Svenska b på gymnasiet som vi hade obligatorisk läsning (beror nog för att jag har haft väldigt dåliga svensklärare på högstadiet och första året på gymnaset och på mellanstadiet hade vi inte läxor). Världen längsta svar men vi läste Holes av Louis Sachar som faktiskt alla i klassen gillade. Mitt favoritämne har alltid varit matte! 

3. I oktober är det Halloween. Gillar du läskiga böcker och filmer och i så fall vilka?
Jag läser inte direkt läskiga böcker, men jag gillar att läsa lite thriller och småläskiga böcker under oktober. Men jag kan inte säga någon på rakarm. Älskade att kolla på skräckfilmer innan, men slutat och det beror på att jag nästan aldrig kollar på film.

4. Vilken bok passar för mysläsning under mörka höstkvällar?
Fantasy är perfekt under hösten (och alla andra årstider). Så jag skulle rekommendera vilken fantasy som helst.

5. När du har krypit upp i soffan med en mysig bok, vad vill du dricka för varm dryck?
Jag dricker inte så mycket när jag läser, men när jag gör blir det kaffe. Någon gång gör jag varm choklad. 
 
6. Har du några höstplaner du ser fram emot?
Massor! Framför allt umgås med mina klasskompisar eftersom det är sista året nu. Sen åker jag även till Barcelona om två veckor och i november åker jag till London. Dessutom längtar jag till det riktiga höstrusket infinner sig, för då ska jag mysa ordentligt! 

Häxornas krig

Kategori: Häxor

 
Titel: Häxornas krig
Författare: Sally Green
Serie: #3 Half bad
Förlag: Semic
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 306
 
Detta är tredje boken i en serien, kan förekomma spoilers! 
 
Det här var en serie som jag aldrig trodde jag skulle gilla. Men jag hörde bra saker så jag läste första boken, den var så bra så att jag inte kunde sluta läsa. När tvåan kom kastade jag mig över den. Så jag kan lugnt säga att bok tre hade höga förväntningar på sig. De blev inte riktigt uppnådda, men nästan. 
 
Första 100 sidorna i boken tycker jag är lite långsamma, det händer inte så mycket. Boken är ganska kort så jag blev lite ororlig över att allt inte skulle knytas ihop bra. Men det behövde jag inte oroa mig för. Efter 100 sidorna så började allt hända, det började ta fart och blev riktigt spännande. 
 
Jag har verkligen velat att Gabriel och Nathan ska bli tillsammans, efter slutet i andra boken fanns det en stor chans att det skulle bli de två. Äntligen fick dem chansen att bli tillsammans! Gabriel är nog faktiskt min favoritkaraktär, egentligen inte så speciell men han är en så stor kontrast mot Nathan.
 
Kriget som man hela tiden vetat ska komma knöts ihop väldigt bra. Jag älskar att man fick se hur det gick efter det också, något som jag ofta missas i böcker. Sen att slutet krossade mig en aning är ju en annan femma. Även om jag inte riktigt gillade slutet så kan jag ändå leva med det. 
 
Jag tror det definitivt det här är en serie jag kommer läsa om i framtiden. Har ni inte läst den här serien än så det hög tid att göra det, ni kommer inte bli besvikna! 
 
Tack Semic för rec-exet! 
 
Betyg: 4/5

Augusti favoriter

Kategori: Video

Okej den här videon är såååå sen. MEN jag hade redigerat och fixat den, men sen blev det något konstigt så det gick inte öppna filmen, så fick göra om det..... Hoppas ni gillar! Har ni några egna nya favoriter på sistonde? :) 

Årets finaste bok?

Kategori: Biografer&Memoarer

 
Titel: Astrid Lindgren
Författare: Agnes-Margrethe Bjorvand & Lisa Aisato
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 111
 
Detta är en biografi över Astrid Lindgrens liv. Det är kortfattat med helt underbara bilder.
 
Många av oss är uppväxt med Astrid Lindgrens fantastiska böcker, och visst har jag lite kolla på hennes liv också. Men det var mycket som den här boken tog upp som jag inte hade lika mycket koll på.
 
För det första så är bilderna helt fantastiska. Alltså då menar jag verkligen F A N T A S T I S K A. Jag hade så gärna velat ha en tavla av varenda sida typ. Bilderna är också en stor del till att jag älskar boken. 
 
Upplägget är så att varje uppslag är en del ur Astrids liv. Det är kortfattat och lättläst, och jag tror faktiskt boken är riktad mot en yngre grupp, men den funkar perfekt för en äldre läsare också. Det absolut roligaste var att veta vartifrån all inspration till hennes karaktärer är ifrån. Den här boken gjorde mig så sugen på att beställa hem biografin Denna dagen, ett liv. Det kan verka konstigt men den här boken fick faktikt mig att gråta, hon var en så fantastisk människa som har betytt så mycket. Det är fantastiskt allt som hon har gjort. 
 
Kort och gott älskade jag den är boken och den är ett måste för alla Astrid Lindgren fans. 
 
Tusen tack till Modernista för rec-exet! 
 
Betyg: 5/5

TBR tagg

Kategori: Listor/Taggar

Fina Jamie taggade mig för 100 år sen, men eftersom jag är sämst på att göra taggar tar det lite tid. Men här kommer mina svar i alla fall! 
 
Frågor:
1. Vilken bok har du inte kunnat avsluta?

Det är inte jätteofta jag ger upp en bok, men den senaste jag la ifrån mig var En oväntad semester av Marian Keys. Boken var sådär så jag slutade helt enkelt läsa den. 
 
 
2. Vilken bok har du inte läst än för att du inte har haft tid?
 
Den här är svår, jag har ju egentligen tid, bara att jag bortprioriterar boken. 
 
 
 
3. Vilken bok har du inte läst än, för att det är fortsättningen på  en serie? 
Det finns säkert någon bok jag inte läst för att jag tyckta första boken var bäst som en stand alone, men jag kommer inte på någon. 

4. Vilken bok har du inte läst än, eftersom den är helt ny?
Björnstad säger jag här, har några böcker jag måste läsa innan jag kan plocka upp den. Dessutom ville min syster läsa den ihop så då lär det väl dröja lite till. 
 
 
 
5. Vilken bok har du inte läst än eftersom du har läst en bok av samma författare och den tyckte du inte om?
Jag hade en bok av Amanda Hocking som aldrig blev läst för jag gillade inte hennes Trylle triologi, dock har jag rensat ut den nu. 

6. Vilken bok har du inte läst än, för att du inte riktigt känner för det?
Röd drottning, har hört blandat om den, men ändå mycket positivt. Måste ta tag i den snart men känner inte riktigt för det... 
 
 


7. Vilken bok har du inte läst eftersom den är gigantisk?
Okej egentligen inte för att den är tjock utan för att tvåan inte har kommit ut på svenska och jag vet inte om den kommer göra det. Jag skulle kunna läsa resten av serien på engelska men det är bara ettan och tvåan som har kommit ut och serien ska vara på sex böcker, så vill inte börja läsa och sen behöva vänta så länge så jag glömmer bort allt som hänt i boken... 
 

8. Vilken bok har du inte läst än, för att omslaget lockade och sedan visade det sig att den inte hade så bra recensioner?
Jag kommer faktsikt inte på någon sådär på rak arm.. Men typ 50% av mina böcker är nog köpta pga fint omslag. 

9. Vilken bok avskräcker dig mest från din olästa hög? 
Just nu har jag nog ingen som jag inte vill läsa. Det gäller bara att jag ska vara sugen och att jag ska prioritera den. Är ändå ganska duktig på att rensa ut böcker jag inte vill läsa mer. 

10. Tagga någon! 
Alla som inte gjort den! 

Oktober TBR

Kategori: TBR-Hög

 
Såklart ska jag läsa Björnstad också men den glömde jag visst bort att visa upp... Vad har ni för läsplaner? :) 

bok- och filmrecension

Kategori: Fantasy

 
Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Författare: Ransom Riggs
Serie: #1 Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgivninsår: 2012
Sidantal: 379
 
Första gången jag läste den här var 2012, alltså fyra år sen. Jag fick en mindre chock när jag letade efter min första recension på boken, det känns som om det inte var alls länge sen för jag kommer ihåg boken så väl. Men när filmen hade premiär så ville jag läsa om den innan jag såg filmen.
 
Jacob är med om en traumatisk händelse som leder honom till massa märkliga fotografier. Fotografierna leder honom till ett övergivet barnhem där hela hans värld förändrats. 
 
Jag såg på min goodreads att jag bara gav den här en fyra och jag förstår inte alls varför. Jag älskar världen som Riggs har byggt upp med barn som har besynnerliga förmågot utan att de är superhjältar. Jag älskar att upptäcka världen ihop med Jacob, och trots att jag visste vad som skulle hända var det lika magiskt den här gången. 
 
Det som är så speciellt med boken är såklart fotografierna som finns med i boken. Hela tiden när det kommer ett nytt foto som passar helt perfekt med historien så funderar jag på om han skrev historien utifrån foton eller hittade han foton senare som passade ihop och han bara ändrade på vissa saker? Himla intressant! 
 
Jag älskar boken och har ni inte läst den än är det hög tid att plocka upp den ifall ni är intresserade av filmen. 
 
Betyg: 5/5

Så filmen. Sen jag hörde att Tim Burton skulle regisera filmen har jag varit pepp. Älskar alla hans filmer som alltid är välgjorda och har den där läskiga feelingen över sig. Men tyvärr kunde det varit någon helt annan som gjort den här filmen, hans speciella drag fanns tyvärr in med. 
 
Filmen gick väldigt snabbt fram, händelserna flög fram och det var lite stressigt. Den speciella känslan innan världen upptäcks försvann och världen fick inte riktigt den uppbyggnaden som den förtjänade. Men jag älskade miljön, det var verkligen bilden jag hade i mitt huvud medan jag läste. 
 
Jag störde mig på att det var så många små detaljer som de ändrat; hur pappan var, att hans enda kompis inte var och sånt. Vad jag ändå skulle kunna acceptera, eftersom det alltid blir ändringar när en bok filmatiseras. Men vad jag dock inte gillade var att Emmas förmåga var bytt med Olive, och jag antar att det var för att förmågan väga mindre än luft var mer imponerande än att kontrollera eld. 
 
Jag hade endel problem med filmen just för att det var så mycket som var ändrats, slutet var helt påhittat. Men hade jag inte läst boken så hade jag troligvis gillat den mycket mera. Kommer det flera filmer kommer de nog inte alls vara lik boken och då kan jag tänka mig att jag kommer gilla filmerna mer. Men den är ändå sevärd om man är nyfiken! 

Tårar i havet

Kategori: historisk roman

 
Titel: Tårar i havet
Författare: Ruta Sepetys
Serie: -
Förlag: B.Wahlströms
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 420
 
Det här inlägget ingår i B. Wahlströms blogstafett! Igår skrev Sizzen en recension om boken och idag har det blivit min tur. Vill ni se hela bloggarlistan hittar ni den här
 
Jag har läst Sepetys två tidigare böcker och verkligen tyckt om dem supermycket, men jag måste säga att den här är snäppet bättre! 
 
Vi följer fyra karaktärer; Joana, Florian, Emilia och Alfred alla har de olika bakgrund och bär på hemligheter men en sak har de gemensamt och det är att alla fyra är en del av andra världskriget. Till en början är de på var sin resa men allt eftersom vävs dem samman, till fartyget Wilhelm Gustloff som ska föra dem till trygghet.
 
Med sina korta kapitel är det väldigt lätt att man får helt fast i boken, det blir hela tiden ett kaptiel till, det går inte att lägga ner boken! Dessutom har Sepetys gjort grundlig efterforskning och det märks väldigt. Jag älskar att hon plockar fram historier om andravärldskriget men som kommer i skymundan. Wilhelm Gustoff är en av de största fartygskatastroferna och det inträffade bara 15 mil ifrån Sverige men ändå har jag aldrig hört talas om det. Katastrofen ska vara större än Titanic, och med tanke på att jag aldrig varit ett så stort fan av Tatanic-filmen så tycker jag absolut Wilhelm Gustoff borde få en egen film. 
 
Karaktärerna är väldigt olika i sig och min favorit är Florian, han är den som är mest mystisk vilket också gör han mest intressant enligt mig. Alfred sympatiserar med Hitler och det gör att att jag inte tål honom men å andra sidan tycker jag ändå det är bra att hans perspektiv finns med, det ger ett annat djup till berättelsen även om jag avskyr allt han står för. Allt Joana vill är att återförenas med sin familj och på vägen dit så försöker hon plåstra om och rädda så många människor hon kan. Emilia är den unga flickan och det var definitivt hennes berättelse som berörde mig mest, hon var så mycket starkare än vad som visas.
 
Om det inte framgår så älskade jag den här boken, Ruta Sepetys är en elt fantastisk författare. Hon gräver fram hemska historiska händelser som hon gör till något riktigt speciellt. Trots att boken kantas av krig, rasism och mycket otäcka saker så finns mycket kärlek, vänskap och mänsklig godhet. Hennes berättelser träffar rakt in i hjärtan och lämnar det krossat. Det här är en helt fantastisk bok som ni verkligen borde plocka upp. 
 
Vill ni läsa vidare om boken så skriver Västmanländskans bokblogg om boken imorgon och det är även det sista inlägget i den här bloggstafetten. Det har varit så intressant att se vad alla andra har tyckt om boken, så tack för det här B. Wahlströms! 

Betyg: 5/5

Månadssammanfattning September

Kategori: Sammanfattning

Läsningen var ganska så seg både i början och i slutet av månaden, vilket var synd annars hade jag hunnit med de två sista böckerna på min TBR men får skjuta lite på dem. Men är ändå väldigt nöjd med månaden, så himla många bra böcker! Väldigt stor spridning på vart författarna kom ifrån också, vilket alltid är trevligt. Jag är supertaggad på läningen i oktober och hoppas på att hinna läsa till och med ännu mera!
 
 
91. Heir of fire - Sarah J. Maas
92. Ett hundra mil - Jojo Moyes
93. Finding it - Cora Carmack
94. The lost hero - Rick Riordan
95. Farväl Eritrea - Samuel Brhane
96. Boken om allting - Guus Kuijer (Ej med på bilden)
97. Rat queens vol 1; sass and sorcery - Kurtis J. Wiebe och John Upchurch
98. Det lånade mörkrets riddare - Dave Rudden
99. Katitzi - Katarina Taikon (Ej med på bilden)
100. Rat queens vol 2; Far reaching tentacles of N'rygoth - Kurtis J. Wiebe, John Upchurch och Stjepan Sejic
101. Katitzi och Swing - Katarina Taikon (Ej med på bilden)
102. Rat queens vol 3; Demons - Kurtis J. Wiebe, Tamra Bonvillain och Tess Fowler
103. Tårar i havet - Ruta Sepetys
104. Ashes to ashes - Jenny Han och Siobhan Vivian
 
Antal böcker: 14
Antal svenska/Engelska: 7/7 
Antal sidor:  3698 sidor
Antal kortisar (under 200): 6 st 
Antal tegelstenar (över 500): 2st 
Påbörjade böcker: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, Blod och stjärnstoft, dödsritten och Stark som en björn, snabbt som en örn. (Fler än vad jag trodde!) 
Författarnas nationaliteter: USA (6) Kanada (3) Sverige (2) England (1) Irland (1) Eritrea (1) Nederländerna (1) 
 
Köpta: 8
Bokklubbsbok: 
Rec-ex: 3
Lånade: 3
Fått/bytt (Tävlingsvinst,present): 
Bokvänsbok: 

Påbörjade serie: 1 
(Rat queens var påbörjad sen tidigare) 
Mellan böcker i en serie: 3

Avslutade serie: 2
Antal omläsningar: 2
Favoriter den här månaden: The lost hero, tårar i havet, Heir of fire, Ashes to ashes, rat queen vol 1