Bokparadiset

#90 Alla <3 dag böcker

Kategori: Nya böcker

Jag trodde jag skulle komma tillbaka efter mitt senaste inlägg men så blev det visst inte. Har varit lite vårdeppig och dessutom sjuk nu meeeeen inlägg kommer när de kommer helt enkelt, har massa nya videos jag vill spela in iaf och inlägg och skriva :) 

Supersent men här kommer alla böcker jag fick av min pojkvän på alla hjärtans dag, vi firar inte direkt dagen men nya böcker säger jag ändå inte nej till!
 

Tillbaka, eller?

Kategori: Allmänt

Varit i någon form av svacka. Varken lust till att blogga eller läsa. Eller jag har velat läsa och jag har läst lite men kanske bara typ 10-20 sidor om dagen. Men kanske är jag påväg tillbaka? Jag VILL läsa i alla fall.
 
Men jag vet att måååånga av er vill ha en bookshelf tour, jag har tänkt att göra en i flera år typ men blir aldrig riktigt av. Sist jag gjorde en var hösten 2014 och mycket har hänt sen dess kan jag säga haha! Hösten 2014 hade jag två bokhyllor, två stora, och nu har jag tre stora och två små hyllor. Så lite skillnad med andra ord. Det jag tänkte fråga är hur vill ni se det? Ska det vara i video eller i bilder? Vill ni att mina olästa ska vara mer detaljerat? För er som vill se hur jag gjort tidigare kommer en del ur min senaste bookshelf tour. 
 

Önskar att detta inte var sista boken

Kategori: Häxor

 
Titel: The book of life
Författare: Deborah Harkness
Serie: #3 All souls trilogy
Förlag: Headline
Utgivningår: 2015
Sidantal: 608
 
Handling: After traveling through time in Shadow of Night, the second book in Deborah Harkness’s enchant­ing series, historian and witch Diana Bishop and vampire scientist Matthew Clairmont return to the present to face new crises and old enemies. At Matthew’s ancestral home at Sept-Tours, they re­unite with the cast of characters from A Discovery of Witches—with one significant exception. But the real threat to their future has yet to be revealed, and when it is, the search for Ashmole 782 and its miss­ing pages takes on even more urgency. In the tril­ogy’s final volume, Harkness deepens her themes of power and passion, family and caring, past deeds and their present consequences. In ancestral homes and university laboratories, using ancient knowl­edge and modern science, from the hills of the Auvergne to the palaces of Venice and beyond, the couple at last learn what the witches discovered so many centuries ago.
Alltså jag vet inte vart jag ska börja. Den här boken är så fantastisk på så många vis. Okej vi kan ju börja med alla jag ÄLSKAR Diana och Matthew ihop, de är ett av mina favoritpar och de är perfekta ihop. Älskar att de kompletterar varandra så bra och att deras kärlek är så stark. Och eftersom detta är en vuxenbok så är det inte massa onödigt trams, utan de PRATAR faktiskt med varandra. Sen gör de såklart saker som de vet att den andra kommer ogilla, men så är det ju. 
 
Bok nummer två var såå bra, älskade verkligen handlingen, det händer så himla mycket i den här serien. Med andra ord var jag lite orolig över den här boken, om allt skulle vävas ihop snyggt. Men jag behövde inte vara orolig för den här bokens handling är lika bra. Alla lösa trådar knyts ihop och jag är mycket nöjd med slutet. Önskar dock att det fanns fler böcker i serien så allt inte var slut än. Tur att man kan läsa om böcker.  
 
Jag älskade varje stund jag läste boken och det var riktigt jobbigt att läsa ut den. Jag älskar den här serien så himla mycket, och att veta att jag inte har något mer bok att läsa känns jobbigt. Känns som om jag redan vill läsa om serien, men de får nog vänta lite med tanke på hur tjocka böckerna är. 
 
Känner att jag inte vill spoila boken för er så svårt att säga mer om den. Men alltså gillar ni urban fantasy så läs den här. Vampyrer må vara uttjatat men det är inte samma vinkel som många andra urban fantasy böcker har, utan här är det mer fokus på handlingen typ. 
 

När man får färdas över hela jorden för att hitta sin mamma

Kategori: Allmänt

 
Titel: Fripassageraren
Författare: Christina Wahldén
Serie: #1 Fripassageraren
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgivningsår: 2015
Sidantal: 267
 
Handling: När Nells och Nicks far plötsligt dör inser de att de egentligen inte vet så mycket som sin bakgrund. Mamman försvann tidigt och pappan har varit uppslukad av arbete. Fadern efterlämnar en lapp med mystiskt budskap - syskonen får veta att modern befinner sig i Afrika, och de inser plötsligt att de är i fara. De måste fly landet. De tar med sin fars betjänt och ger sig av till Afrika med båt. Ett stort äventyr tar sin början. De träffar på en mängd intressanta typer, upptäcker exotiska miljöer, och blir lurade mer än en gång. Under tiden skriver Nell, kvinnosakskämpen, eldiga inlägg till tidningen i London, och Nick, som drömmer om att bli uppfinnare, kommer på den ena tveksamma uppfinningen efter den andra.
Boken kastar en in i handligen och fångar mig direkt, vilket är tur med tanke på att boken är väldigt kort. Det är väldigt mycket som händer hela tiden vilket gör att man bara vill läsa vidare. 
 
Nell är en stor kvinnokämpare vilket är väldigt kul att läsa om! Hon tar upp att kvinnorna bör få rösträtt, att hon inte får ärva något eftersom hon har en bror, hon kämpar hårt för det här genom att vara journalist för en tidning. Inte bara den här problematiken tas upp utan även barnarbete, djurjakt, bortgiftning och slaveri. Väldigt imponerande lista med tanke på att boken bara är 267 sidor. Dock hade boken gärna fått gå inte mycket djupare på det. Nu nämns sakerna mest. Men boken utspela sig både i England, Kenya och Indien vilket jag gillar! Men liksaså här hade det får utspela sig lite längre i länderna.
 
Jag trodde det här skulle vara en fristående men ju längre in i boken jag kom ju mer insåg jag att det nog inte skulle vara det. När nästa bok kommer så läser jag den, det är ett spännande äventyr man får följa med på kort sagt. Kan vi också bara beundra omslaget lite? Så himla snyggt!
 
Tack Rabén&Sjögren för rec-exet!
 
Betyg: 3/5
 

#89 BOKREA HAUL

Kategori: Nya böcker

Jag är väldigt sen med det här men nu kommer äntligen mina bokrea böcker. Är så himla nöjd med vad jag hittade och längtar tills jag kan ta tag i dem! 
 

Franska kvarteren med en bordell och en bokhandel

Kategori: historisk roman

 
Titel: Färgen på drömmar
Författare: Ruta Sepetys
Serie: -
Förlag: B.Wahlström
Utgivningsår: 2014
Sidantal: 348
 
Handling: Sjuttonåriga Josie Moraine har en plan, en dröm, ett hemligt begär. Men det är av ett annat slag än det kunderna på bordellen har bordellen där hennes mor arbetar. Josie längtar bort. Bort från sin identitet som dotter till en prostituerad, bort från blickarna hon börjar få. New Orleans är hett, farligt och spännande men inte för en ung kvinna som Josie. Hon har en tillflykt i bokhandeln där hon arbetar, men det räcker inte, hon vill lämna staden och börja studera på ett universitet långt därifrån. Mot en färgstark kuliss och med stor omsorg om autentiska historiska detaljer har Ruta Sepetys skapat en spännande och driven karaktär i Josie, en ung kvinna som kämpar i underläge mot fördomar och orättvisor, men med ett hopp om förändring.
Jag gillade verkligen Sepetys första bok Strimmor av hopp så jag trodde att jag skulle tycka om den här. Vilket jag verkligen gjorde men de är väldigt olika. Det är fortfarande historisk men Färgen på drömmar utspelar sig inte under krig. Istället följer vi Joise som bor i de franska kvarteren. Hennes mamma är prostituerad på en bordell och Josie själv städar bordellen. Hon har ingen bra kontakt med hennes mamma så hon bor i en bokhandel och jobbar gratis där i utbyte mot logi. 
 
Tempot är väldigt långsamt i boken ska man veta innan men jag älskar det. Miljön är så himla intressant och Josie har verkligen inget lätt liv. Jag älskar att läsa om hennes vardag och hur hon vill börja på collage och kämpar varje dag. Dessutom är hon så himla stark och självständig, hon försvarar sig själv och låter ingen köra över henne. Willie som är kvinnan som driver bordellen är också min favorit, hon är så himla snäll mot Josie och är som hennes mamma. Sen att hon driver en bordell är ju en annan sak men i boken är det inte framställt på ett negativt sätt. 
 
Det är svårt att säga vad som är så himla bra med boken, ni får helt enkelt läsa den! 

Betyg: 4.5/5

Vad är det som jag missar?

Kategori: Häxor

 
Titel: Outtalat
Författare: Sarah Rees Brennan
Serie: #1 Lynburn Legac
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2014
Sidantal: 333
 
Handling: För Kami Glass har han alltid funnits där: Jared, ­pojken hon kan tala med i sitt huvud, men som ingen någonsin sett i verkliga livet - inte ens hon själv. Hon har inte helt lyckats dölja sina inre samtal med Jared för sin omgivning och Kami betraktas därför som ett lite udda inslag i Sorry-in-the-Vale, den sömniga engelska småstad hon bor i.
Trots detta har Kami funnit sin plats i det lilla sam­hället. Hon har precis startat en skoltidning tillsammans med sin bästa vän och är nöjd med det mesta i tillvaron.
Men på sista tiden har konstiga saker börjat hända. Från skogen hörs illavarslande skrik om natten och bakom fönstren på Aurimere slott är lamporna plötsligt tända igen: familjen Lynburn, som styrt staden i många generationer, har återvänt efter flera års gåtfull frånvaro. När Kami i hopp om ett scoop börjar forska i familjens historia inser hon att den lilla stad hon trott sig känna så väl är full av hemligheter. Och att pojken hon talar med i sitt huvud mycket väl kan vara nyckeln till alltihop.
Det var väldigt mycket hype kring den här, både när den kom ut på engelska och när den kom på svenska. Jag har varit väldigt sugen på att läsa den men inte kommit till skott, men tack vare käre bokskålen så blev den läst. MEN jag förstår inte riktigt hur den kunnat bli så hypad? 

Det pågår ett mysterie i hela boken som vår käre huvudperson Kami ska försöka lösa, vi som läsare vet lika lite som henne. Kami pratar med en människa i hennes tankar som plötsligt visar sig vara en riktig person, Jared. Grejen är att jag inte direkt fastnar för någon av karaktärerna, det känns som om jag aldrig lär känna dem. Jag vet inte ens riktigt hur jag ska beskriva dem.. Kami älskar mysteriet och är en riktigt reporter och Jared är mest arg hela tiden.  Med tanke på tankepratandet så kopplar jag den med Beautiful Creatures också, fast jag gillade den mer. 
 
Men sen kommer ju slutet som överraskar en, hade inte kunnat räkna ut det, och cliffhangern på slutet?!?? Den gör mig sugen på att fortsätta med serien, men samtidigt har jag sett att många tycker tvåan är sämre än den här och vad kommer inte jag tycka då? Okej nu låter jag väldigt negativ, vilket jag inte är, eller inte helt och hållet, jag tycket ändå det är en helt okej bok, hade nog lite för höga förväntningar egentligen. 
 
Tack till Modernista för rec-exet!
 
Betyg: 2.5/5

En lista

Kategori: Listor/Taggar

Jag har varit lite ute ur bokvärlden men så idag började jag gå igenom alla bloggar jag läser och sett såååå många göra den här listan. Jag tycker det var väldigt roligt att läsa andras svar så tänkte därför göra den själv! Det är alltså Ärliga listan jag snackar om, men har ingen aning om vem som gjort den! 
 
NÄR GRÄT DU SENAST OCH VARFÖR?

Jag är en person som gråter åt allt och inget, men sist var i lördags när jag och Mauritz var på bio och såg How to be singel. Det må vara en komedi men hade många sorgliga partier! 

TRE SAKER DU AVSKYR

xSlask och snö (OBS undantag är när det är julhelg, då ska det vara snö men bara tre dagar om året tack!)
x Behöva gå upp tidigt på morgonen.
x Att vara blöt förutom när man badar i pool eller hav. Men typ när man duschar, hatar det. 

HUR VAR DU I SKOLAN?

Har alltid haft lätt för skolan utan att anstränga mig vilket gjorde att jag aldrig pluggade men klarade mig väldigt bra ändå. Har väl alltid tyckt att det är kul att lära mig men inte att göra något extra på fritiden. Var väldigt tyst fram till mellanstadiet efter det var jag alltid den som satt och pratade på lektionerna. 

VAD BLIR DU STRESSAD AV?

Det är inget mycket som stressar mig, jag behöver stressa för att få saker gjorda. 

TRE SAKER DU ÄLSKAR:

x Mina nära och kära framför allt Mauritz och min systerson <3 Jag har nog inte sagt det men jag blev moster i september. Det bästa som hänt mig typ. 
x Sommaren
x Choklad

HUR TROR DU ATT ANDRA UPPFATTAR DIG?

Åh sånt här är alltid svårt. Men uttåtriktad, snäll, pratglad och roligt. 

HUR UPPFATTAR DU DIG SJÄLV?
 
Väldig pratig, snäll, besatt (blir helt besatt av saker men sen svalnar det lika fort som det uppkommit, den här bloggen är ett resultat av det dock det enda som varat längre än en vecka) men också rolig. 


EN SITUATION SOM DU TYCKER ÄR JOBBIG / PINSAM:

Att göra nya saker själv! Att pröva nya saker är typ det värsta jag vet i alla fall när jag ska göra det själv. Typ gå till ett gym jag aldrig varit på eller när man ska iväg på annan aktivitet som man aldrig gjort. Får så ont i magen av det. 

NÄR KÄNNER DU DIG SOM VACKRAST?

Finns inget speciellt tillfälle utan ibland gör jag bara det. Kan vara när jag är nyvaken i min vita morgonrock eller så kan det vara när man har gjort sig fin. Men precis vid samma tillfällen kan jag känna mig som den fulaste på jorden.

VAD SKRATTADE DU SENAST ÅT?

Jag gråter ungefär lika mycket som jag skrattar, men sist var nog innan idag i skolan. :)

NÅGOT DU FUNDERAT MYCKET ÖVER?

Oj, allt? Jag funderar väldigt mycket på saker som skulle kunna hända och kan verkligen sitta och gråta över det som om det har hänt. Vad man ska äta är också något som tar upp mycket av mina tankar. 

TRE SAKER DU ÄR RÄDD FÖR:

x Mörkret vilket även hänger ihop med att gå ner i en källare på kvällen eller ett pakeringshus. 
x Att vara ensam (och då menar jag för resten av livet, alltså att jag inte har NÅGON) 
x Spindlar

ETT YRKE DU TROR DU SKULLE VARA DÅLIG PÅ:

Typ yrken som kan göra att man gråter när man egentligen ska vara den starka och stöttande, typ begravningsentreprenör, jobba på sjukhus, psykolog.

SLUTLIGEN, ETT YRKE DU TROR ATT DU SKULLE VARA BRA PÅ:
Yrken där man jobbar med människor eller inom service typ butik, lärare (hoppas jag på), barnpassning. 

Mens i bokformat

Kategori: Fakta

 
Titel: Ja jag har mens, hurså?
Författare: Clara Henry
Serie: -
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2015
Sidantal: 188
 
Handling: Mens alltså. Vad är det egentligen? Och varför är det så pinsamt, att en gömmer tampongen i tröjärmen på väg till toaletten? Komikern och Youtube-fenomenet Clara Henry har svaren. För alla som väntar sin första mens, har fått mens eller har någon i sin närhet som klagar över denna fantastiska plåga, förklarar hon vad det innebär att ha en livmoder.

Har du alltid undrat vad mens  är, varför det kan göra så fruktansvärt ont i magen eller varför det enda du vill göra ibland är att äta choklad och titta på söta kattvideor? Har du reagerat på hur tabubelagt det är att prata om något som hälften av jordens befolkning går igenom en gång i månaden under hela sitt fruktbara liv? Och framför allt: har du letat efter det bästa svaret till frågan ”har du mens eller?”

Ja jag har mens, hurså? delar Clara Henry med sig av sina egna erfarenheter och personliga tips till alla som har eller väntar på att få mens. Hon förklarar även olika termer och vad menstruation faktiskt innebär, går igenom olika mensskydd, redogör för hur man behandlat mens historiskt och om sambandet mellan mens och jämställdhet. Allt detta med sin unika, starka och underhållande röst.

Och om du plötsligt skulle sukta efter något sött – vare sig det gäller godis eller gulliga djur – misströsta ej. I den här boken finner du allt du söker. Välkommen till mensklubben!
Det är hög igenkänningsfaktor alltså har inte alla lagt papper i trosorna för att man varit oförberedd på att man får sin mens? Eller ja om man är kvinna i alla fall. Det är så himla mycket som är igenkänningsfaktor om inte typ allt faktiskt. Hur killar alltid reagerade på mens när man var liten.
 
Dessutom känner jag igen den undervisningen man fick i skolan. När jag läste biologi förra våren kom vi in på det här. Precis som Clara Henry ifrågasatte jag varför det var uppdelat på killar och tjejer och att man borde få lära såg båda delarna något som ingen annan faktiskt tyckte. Ännu roligare är vi hade en föreläsning om genus och då tog föreläsaren upp Clara Henry och vi tittade på ett av hennes klipp, väldigt roligt. 
 
Den här boken är så himla viktig och jag tänker att jag kommer använda den i min undervisning när jag börjar jobba. Och ni som tror att den bara är för tjejer så är det inte alls så, mens är jätteviktigt och det är något killar också behöver ha koll på. Här får man dessutom reda på väldigt mycket på ett lätt sätt. 
 
Jag älskade den här boken och har verkligen dragit ut på den för att den inte skulle ta slut, typ ett kapitel i veckan nästan. Det här är en bok som alla borde läsa vilket kön man än har. 
 
Betyg: 5/5

Månadssammanfattning Februari

Kategori: Sammanfattning

Läst så många bra böcker den här månaden, väldigt nöjd med allt jag hunnit med även om det känns som om jag mest läste under Rainbowthon vilket också tog väldigt mycket av min läslust. 
 
 
14. Harry Potter och halvblods prinsen - J.K Rowling
15. Vem som helst utom Ivy Pocket - Caleb Krisp
16. Timeless - Gail Carriger
17. Välkommen hem - Johanna Lindbäck
18. Amulett; The stonekeeper's curse - Kazu Kibuishi
19. The mother Goose diaries - Chris Colfer
20. Crown of midnight - Sarah J. Maas
21. The book of life - Deborah Harkness
22. Ja jag har mens, hurså? - Clara Henry
23. Avund - Anna Godbersen
24. The art of being normal - Lisa Williamson
25. Breathe - Abbi Glines
 
Antal böcker: 12
Antal svenska/Engelska: 5/7
Antal sidor:  4497 sidor
Antal kortisar (under 200): 2 st 
Antal tegelstenar (över 500): 1st 
Påbörjade böcker: Brisingar
Författarnas nationaliteter: USA (7) Sverige (2) England (2) Australien (1)
 
Köpta: 10
Bokklubbsbok: 1
Rec-ex: 1
Lånade: 
Fått/bytt (Tävlingsvinst,present): 
Bokvänsbok: 

Påbörjade serie: 2

Mellan böcker i en serie: 4

Avslutade serie: 2
Antal omläsningar: 1
 
Favoriter den här månaden: Harry Potter såklart, The book of life, Ja jag har mens, hurså?, The art of being normal, Timeless, Amulett och Crown of midnight.