Bokparadiset

Bokskål #2

Kategori: Bokskål

Som ni minns införde jag en bokskål i oktober. Sedan dess har det gått lite sådär med den. Men nu har jag tagit tag i det igen och februaris bok blev dragen. 


Precis som förra gången blev det en bok från bokmässan som blev dragen. Kan säga att jag redan har läst ut den och den var bättre än vad jag trodde den skulle vara! 

Berövad

Kategori: Contemporary


Titel:
Berövad
Författare: Liz Coley
Förlag: B.Wahlströms
Utgivningsår: 2013

Handling: Angie är tretton när hon försvinner från ett scoutläger. I nästa ögonblick står hon framför dörren till sitt hem, hon har varit borta i tre år. Hon minns ingenting men de fula, röda ärren som slingrar sig kring hennes handleder och anklar vittnar om händelserna. En skrämmande och samtidigt fascinerande psykologisk thriller för unga vuxna om konsekvenserna av övergrepp. Men också om att våga acceptera den man är, eller snarare: delarna av vilka man består.

Detta är en riktig bladvändare. Jag läste ut den i en sittning och satt på nålar under hela läsningen, det var knappt så man ville gå på toa och äta emellan! 

Men alltså det är en helt sjuk bok. Eller alltså handlingen är helt sjuk, fattar inte hur det kan ha pågått? Men det är verkligen intressant både historien och handlingen. Ännu mer intressant och läskigt blev det när man hade läst färdigt boken och Angies sjukdom finns på riktigt. Att det verkligen finns folk som lever så. 

Jag gillade Angie väldigt mycket. Hon är liksom lätt och följa och jag tycker hon ändå känns väldigt trovärdig. Även phsykologen gillade jag, hon var så himla förstående (fast det tillhör väl jobbet.) och väldigt bra. 

Detta är en fruktansvärt bra bok. Den har hyllats på nästan alla bloggar. Har du ännu inte läst den så tycker jag verkligen att du ska ta tag i det! 

Tack B.Wahlströms för rec-exet.

Antal sidor: 304
Första meningen: Du hade glömt hur tidigt solen går upp när man är på sommarläger - och hur högt fåglarna kvittrar på morgonen. 
Betyg: 
 

Livet efter dig

Kategori: Chicklit

 
Titel: Livet efter dig
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2012

Handling:Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kaféet där hon jobbar. Hon har inga ambitioner utanför den lilla stad där hon bott i hela sitt liv. Will var en atletisk A-personlighet, framgångsrik aktiemäklare med toppjobb i London och snygg flickvän. Tills en motorcykelolycka tog ifrån honom alltsammans.
Jag älskar denna boken. Om du inte har läst den så gör det. Nu. 

Jag älskar Will, hur han på utsidan är sur, vresig och nästintill elak (Men vem hade inte varit?) men ju mer vi lär känna honom så ser man hur himla fin han är. Han är verkligen så gullig och det är så fruktansvärt synd om honom så ofta vet jag inte vart jag ska ta vägen. Jag älskar Lou/Clark precis lika mycket som jag älskar Will. Hon ger aldrig upp utan är alltid positiv och just för att hon inte klär sig som de andra tjejerna i staden. Scenen med stumpbyxorna så både skrattade och grät jag av lycka. Så fint. Jag älskar dessutom Frank för att han var tvungen att stänga ner fiket. 

Alltså jag älskar denna boken. Fast den är som ett kasst förhållande, jag faller, jag äslakr sen sliter den ut mitt hjärta och stampar sönder det för att sedan lämna mig i fosterställning, Men det gör inget jag älskar den ändå. 

Antal sidor: 398
Första meningen: När han kliver ur ur badrummet är hon vaken.
Betyg: 
 

Boktävling!

Kategori: Allmänt

Förresten har boklysten en tävling där man kan vinna Mobergs utvandrar serie i det nya broderade omslagen. Jag har läst första boken (Men har inte gjort recension på den?) som var mycket bra så självklart vill jag ha resternade böcker. Klicka HÄR för att komma till tävlingen! 

Bokrea

Kategori: Allmänt

 

Årets bokrea resulterade i 15 böcker varav:

- 9 var köpte i en fysikbutik och 6 beställda.
- 6 st är inbundna och 6 är häftade.
- 8 är på engelska och 7 på svenska.
- 3 st är böcker jag redan läst. 
Jag köpte en hel triologi och tre böcker är den första i en serie med andra ord köpte jag tio stand alone.

En bookhaul kommer då jag får tag i mitt paket också!

Reached

Kategori: Dystopier

 
Titel: Reched
Författare: Ally Condie
Serie: #3Matched
Förlag: Razorbill
Utgivningsår: 2013

Tidigare böcker:
Matched
Crossed

HandlingAfter leaving the Society and desperately searching for each other - and the Rising - Cassia and Ky have found what they were looking for, but at the cost of losing each other yet again. But nothing is as predicted, and all too soon the veil lifts and things shift once again..
Denna serien är som en berg och dalbana. Första boken var okej andra boken är min favorit och tredje är den sämsta boken. Vilket är sjukt tråkigt. Det är ju sista boken som ska vara bäst. Man ska få ett episkt avslut och man ska sakna serien. Just nu känner jag bara skönt att jag är färdig med den serien. Dock tyckte jag den slutade bra faktisk.

Men det som drar ner boken är att det är en tegelsten som är så sjukt seg hela mitten partiet. Jag tyckte den började bra men sen efter bara 70 sidor och fram till sista sidan var den fruktansvärt seg. Jag tycker fortfarande hon har jättefint språk, men det räcker liksom inte. 

Men jag gillar omslagen och det kommer se tjusigt ut i hyllan!

Antal sidor: 512
Första meningen: A man pushed a rock up the hill.
Betyg: 
 

Bokvänspaket #8

Kategori: Video

Här är den utlovade videon! Tack Malin

Uppdaterat bokbyte.

Kategori: Allmänt

Nu är jag rensat både bland mina bokhyllor och i bokbytet. Det finns en del gammalt kvar men även lite nytt! 

Saker min son behöver veta om världen

Kategori: Biografer&Memoarer

 
Titel: Saker min son behöver veta om världen 
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Månpocket
Utgivningår: 2013

HandlingTill min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För allt jag kommer göra fel. För allt jag inte kommer förstå. För minibussen. Shortsen. "Öl byggde denna vackra kropp"-t-shirten. För att jag försöker high-fajva dina kompisar.
Den här boken är till dig. Om sakerna jag tror att du behöver veta om världen. Om fotboll, Ikea, manlighet, Gud, friterad Snickers-glass och hur man klarar Monkey Island 3. Om försvunna bilnycklar och varför pappa var tvungen att döda den sjungande plastgiraffen.
Mest av allt är det en bok om att försöka vara en bra förälder. För jag vill att du ska veta att jag verkligen alltid gjorde så gott jag kunde.
Ingen googlade mer än jag.

Detta känns som en enda hyllning till hans son men mest till hans fru. Alltså hade jag varit hon och läst det han har skrivit skulle jag ju bara sitta och storböla, så himla fint det är skrivit. Verkligen satt ord på hans känslor till henne. Men framför allt är det ju väldigt roligt skrivit också. 

Detta är faktiskt en bok jag skulle kunna ge till mina framtida barns pappa om jag nu får några barn i framtiden. Känns om den ger en ganska bra inblick hur det kan vara att vara förälder. Känns som om det nog är ganska mycket igenkänningsfaktor. Tror även att det skulle kunna göra boken ännu bättre, om man själv skulle kunna relatera till boken. 

Antal sidor: 202
Första meningen: Jag ber om din förlåtelse
Betyg: 
 

2x Novell

Kategori: Noveller

 
Jag är inte mycket för noveller, jag har iallafall alltid sagt att jag inte är det. Men jag måste säga att denna gillade jag faktiskt. Tycker den är väldigt fint skriven och det hinner faktiskt bli ett djup i texten under 25 sidor. Den är liksom sorglig och fin.

Titel:  Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån Författare: Amanda Svensson Förlag: Novellix Utgivningsår: 2011 Antal sidor: 25 Betyg: Gillar! 

 
Däremot var inte detta riktigt min typ. Ska jag läsa noveller måste det vara en händelse som man läser om inte ett helt liv som man hoppar emellan 31 sidor är liksom för lite för det! Så tyvärr förstår jag inte riktigt denna novellen. 

Titel:  Arielles första kärlek Författare: Monika Fagerholm Förlag: Novellix Utgivningsår: 2011 Antal sidor: 31 Betyg: Inte min smak. 

Kurt Cobain finns inte mer

Kategori: Contemporary

 
Titel:
Kurt Cobain finns inte mer
Författare: Hanna Jedvik
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgivningsår: 2012

Handling: Du har svart T-shirt, silverringar i örat, bortskavt grönt nagellack. Hej!  säger jag lågt men får inget svar. Omsluten av det ljudlösa kladdar jag i kollegieblocket.
Skriver  THE CURE
Skriver  SISTERS OF MERCY
Skriver  BOYS DON T CRY
När lektionen är slut reser jag mig långsamt. 
"Pornography" är Cures bästa album, säger du då. 
Nej, "Disintegration", säger jag. Efter den dagen är det vi och världen blir en annan.
Jag har hört ganska mycket bra om denna bok. Dock levde den inte upp till mina förväntningar. Hade jag vetat vad den handlat om hade jag nog vetat att detta inte är min typ av bok. Det är en väldigt mörk och sorglig bok, inte det jag vanligtvis väljer att läsa om. Det blir liksom för tungt för min smak, jag gillar mer lättsamma böcker som får mig på bra humör.

Men jag måste säga att det är väldigt vackert språk. Jedvik har verkligen ett speciellt sätt att skriva på. Dessutom gillar jag att det tar ett litet tag in i boken innan man fattar att det handlar om en kille och en tjej.

Tyvärr var detta inte en bok för mig men jag förstår varför många har gillat den.

Antal sidor: 202
Första meningen: På uppropet sitter du längst bak till höger i klassrummet och ritar i en syrenlila elevkalender.
Betyg:
 

2x Leila

Kategori: Middle grade

 
 
Titel: Leila, flickan som inte fanns och Teresa, sju trappor upp
Författare: Britt Engdal
Serie: #1&2 Leila
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2009 och 2011

Handling: I första boken får man följa Teresa och hennes familj. Hon bor i Irak men måste fly till Sverige på grund av kriget. I bok två så får man se hur hon anpassar sig i Sverige. 

Det som jag tycker är bäst med denna serien är att det är en verklig händelse. Tror att det blir lite djupare när man vet att allt detta verkligen har hänt. Tror också att barn som läser dessa får mycket bättre förståelse för invandring. Att man förstår bättre hur det kan vara att komma in ny i ett land och hur det kan gå till. 

Dessutom i mer lättlästa böcker kan jag ofta tycka det blir lite avskalat, just för att de ska vara lättare att läsa. Då kan det liksom bli lite tunt för att det runt omkring tar man bort. Men Engdal har verkligen lyckats med att det är tunna böcker men det är fortfarande väldigt mycket information i böckerna. Tycker detta är en riktigt bra serie och det passar sig väldigt bra att läsa i skolan faktiskt. 

Antal sidor: 123 och 109
Första meningen: regnet piskade och åksna dundrade. Det var omöjligt att somna. 
Betyg: Gillar! 

To-read

Kategori: To-readLite glest i påfyllningen men det är väl bara bra så jag hinner läsa några böcker också. Bird la jag till för det fina omslaget, sen tror jag att jag kan gilla handlingen. Uninvited lät bara intressant! 
 

eleanor & park

Kategori: Contemporary

 
Titel: Eleanor & Park
Författare: Rainbow Rowell
Förlag: St. Martin's griffin
Utgivningsår: 2013

HandlingSet over the course of one school year in 1986, ELEANOR AND PARK is the story of two star-crossed misfits – smart enough to know that first love almost never lasts, but brave and desperate enough to try. When Eleanor meets Park, you’ll remember your own first love – and just how hard it pulled you under.
Jag kan inte förstå varför det har dröjt så länge innan jag har läst denna?! Alltså detta är en så fin historia, kan redan nu säga att det är en av mina nya favoritböcker. Jag trodde jag skulle få en alldeles för sockersöt historia men det visade sig att det låg mycket mer bakom faktiskt. 

Bokens starkaste sida är karaktärerna. Park som är nördig och alldeles fantastisk och Eleanor som är så osäker men ändå så stark. Det jag gillar väldigt mycket är att Eleanor inte är sådär typisk tjejig och Park är inte sådär typiskt manlig. De är båda feminina och maskulina. Men det som ändå är det bästa med dem är att de är så trovärdiga, vilket gör att man verkligen kan sympatisera med dem och man tycker om dem så mycket mera. Visst ibland ville jag bara ruska upp Eleanor så hon kunde sluta ha så dåligt självförtroende, men samtidigt är det ju helt självklart att hon har så dåligt självförtroende. Rowell har lyckats få till väldigt perfekta berättarröster. 

Detta är en karaktärsdriven bok och det tar lång tid innan handlingen driver sig framåt. Men det gör verkligen ingenting man bara älskar att läsa om Park och Eleanor och se hur de gör små framsteg. Men tycker man att handlingen alltid är det viktigaste i en bok kanske inte denna passar så bra. 

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag älskar boken och jag vill väldigt gärna läsa om den mycket snart. 

Antal sidor: 325
Första meningen: Park: XTC was no good for drowning out the morons at the back at the bus. 
Betyg: 
 

I min brevlåda 38 - Semic

Kategori: Nya böcker

Jag fick en avi hem för ett tag sen. Hade inte en aning om vad det var för något paket. Sen visade det sig att Semic har skickat halva sin utgivning typ, blev väldigt förvånad. 
 
Inga böcker jag själv skulle betala för men träna inför loppet och hemslöjd på nytt sätt kan jag nog gilla. Kokboken får vi väl se om jag ens klarar av laga något ut, haha! 


Stjärnmärkt

Kategori: Häxor

 

Titel:
 Farlig förmåga
Författare: Jessica Spotswood
Serie: #2 Systrarna Cahill
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2014
Tidigare böcker: Farlig förmåga

Adlibris:Stjärnmärkt tar oss tillbaka till ett alternativt New England i slutet av 1800-talet - en värld befolkad av häxor, tyngd av brödraskapets förtryck och en ödestyngd profetia.

Cate har gått med i systraskapet, en hemlig sammanslutning av häxor. Där axlar hon motvilligt den tunga bördan av att vara den utvalda, den häxa som en gammal profetia pekat ut som den som ska leda kampen mot brödraskapets tyranni och få till stånd en ny magisk tidsålder.

Så himla glad att de valde att ta det tyska omslaget istället för att byta design som de amerikanska gjorde. 

Men alltså blir så arg på Maura, vad håller hon på med?! Hur kan hon vara så elak mot Cate? Alltså jag fattar att hon är ledsen över det som hände i första boken men man håller inte på så som hon gör ändå. Blir så himla trött på henne. Påminner mycket om revenge magic boken där mellansystern också håller på att flippa hela tiden. 

Först trodde jag att man skulle få följa någon annan än Cate, att man fick följa en syster i varje bok som de så ofta är men inte i denna serien vilket jag är glad över. Jag gillar Cate och jag gillar hennes berättar röst. 

Men alltså slutet?! Ni som läst boken blev ni lika chockade som jag? Helt sjukt ju. Vilken cliffanger! Kommer inte kunna stå ut tills nästa bok kommer vilket säkert dröjer ett år. Herregud var helt tagen efter jag läste sista sidan. 

Kort sagt, gillade ni första boken kommer ni inte bli besviken över denna. Den är precis lika bra och man sitter på spänn genom hela boken.

Tusen tack Rabén & Sjögren för rec-exet! 

Antal sidor: 362
Första meningen: Jag känner mig som en bluff. 
Betyg: 
 

Infinite sky

Kategori: Contemporary

 

Titel:
Infinite sky
Författare: C.J Flood
Serie: #1 Infinite sky
Förlag: Simon and Schuster
Utgivningsår: 2013

AdlibrisA stunning coming of age story that will make you cry - from a talented debut author.
Det som fick mig att köpa boken var omslaget. Det är så fint och dessutom är den lika fin inuti, det är sådär gammeldags sidor och det är svalor vid varje kapitel.

Det är ett väldigt vackert språk och det finns många fina citat att hämta. Att dessutom är en debutbok gör det ännu mer imponernade. Det är en väldigt hemsk och sorglig historia. Dock blir jag inte berörd fören de sista sidorna. Troligtvis är det för att författaren spoilar redan i första meningen vad som kommer att hända. 

Iris är en himla fin karaktär. Hon tror alltid det bästa om folk vilket jag alltid tycker man ska göra. Dock förstår jag inte henne i slutet. Eller samtidigt som jag inte förstår henne så förstår jag henne. Knepigt det där men om ni läser boken så fattar ni vad jag menar. 

Jag trodde detta skulle vara en stand alone, men nu ska det tydligen komma en tvåa. Jag fattar inte alls vad den ska handla om, är det nya karaktärer eller vad kommer att hända? Det är väl bara att vänta och se. 

Antal sidor: 271
Första meningen: You can't tell that the coffin holds the body of a boy. 
Betyg: Svagt gillar.

Månadssammanfattning Januari

Kategori: Sammanfattning


1. Paper towns - John Green
2. Beautiful Creatures - Svåra val, magiska hemligheter - Kami Garcia och Margaret Sthol
3. The dream thives - Maggie Stiefvater
4. Blodsväktaren - Tessa Gratton
5. Stjärnmärkt - Jessica Spotswood
6. Det svarta hjärtat - Holly Black
7. Lögnen på femte våningen - Do Van Ranst
8. Infinity sky - C.J Flood
9. Balladen om en bruten näsa - Arne Svingen

Antal Böcker:  9st
Antal svenska/Engelska: 6/3
Antal sidor: 3019 sidor
Antal kortisar (under 200): 1 st 
Antal tegelstenar (över 500): 1st
Påbörjade böcker: 
Författarnas nationaliteter: USA (8) Rumänien (1) Norge (1)
 
Köpta: 4
Rec-ex: 3
Lånade: 1
Fått/bytt (Tävlingsvinst,present): 1 (bokmässan)
Bokvänsbok: 

Påbörjade serie: 1

Uppföljare i serie: 4

Avslutade serie: 1


Sammanfattning: Väldigt nöjd med vilka böcker det var jag läste. Många fullkomligt älskade och det som inte nådde fulltopp gillade jag väldigt mycket, förutom lögnen på femte våningen som jag inte alls gillade. Hade gärna velat ha läst någon mer bok och gärna på engelska. Dock är jag riktigt nöjd med hur många jag har recenserat, hoppas det forsätter i denna takten hela året!