Bokparadiset

Anna och Mats bor inte här längre - Helena Von Zweigbergk

Kategori: Drama

Det har gått tre år sedan Anna och Mats äktenskapskris briserade under en semestervecka på Sicilien. Trots alla försök att lappa ihop äktenskapet har de inte lyckats komma vidare. Nu är skilsmässopapperen underskrivna. De har skaffat sig varsin lägenhet och ordnat så att barnen får bo hos den ena och den andra varannan vecka. Men en sexton år gammal relation med två barn - Sebbe har hunnit bli fjorton och Molly tio - är inget man lättvindigt lämnar bakom sig. Det tar tid att hitta fram till något nytt och eget.
Äntligen säger jag bara så har de skiljt sig. Det var jobbigt att läsa den första boken (läs HÄR) tycker jag just för att de hade så mycket problem.

Man får nu följa Mats och Annas liv på skilda håll. Det händer inte så mycket i boken utan det flyter på som ett vanligt liv gör. De har båda sina problem och försöker lösa dem.

Boken är helt okej men jag blir så irriterad på karaktärerna, Anna som inte vågar stå upp för sig själv och Mats som inte vågar göra något åt sina problem. Men jag är ändå glad att jag läst den. 

Utgivningsår:
Förlag:
Författarens hemland:
Antal sidor:
Första meningen:
Betyg:
Utgivningsår: 2011
Förlag: Nordstedts
Författarens hemland: Sverige
Antal sidor: 427
Första meningen: Jag. Vill.
Betyg: 3/5

Utmanad!

Kategori: Allmänt

Jag har visst blivit utmanad att svara på elva frågor! Här kommer mina svar:

Regler:- Har du blivit utmanad så ska du svara på de 11 frågor din utmanare gett dig och posta på din blogg!
- Välj sedan 11 nya att utmana och länka i ditt inlägg.
- Hitta på 11 nya frågor till dem!


1. Har du någonsin haft en crush på någon karaktär från en bok/tecknad film?
Nej, tyvärr ingen jag kan minnas, men jag har velat vara en massa karaktärer!

2. Om du skulle bli förvandlad till ett djur, vilket?
Katt! De verkar glida genom livet.

3. Vilken karaktär från en bok har du velat ge ett slag, varför?
Ett fysiskt slag hade varit Rebecca i shopaholic böckerna, ibland får man ju panik på henne!
Ett slag som att framhäva en person hade varit Fred&George Wesley från Harry Potter de är störtsköna!

4. Hade du kunnat leva som vegetarian, varför?
Jag hade nog velat det för de är så synd om djuren men tyvärr älskar jag kött för mycket (vad groteskt det lät...)

5. Om du var med i Harry Potter, hade du velat ändra på historien?
Nej nej NEJ!

6. Vilken genre läser du helst inte?
Biografer faktiskt...

7. Sommar eller vinter? Varför?
Sommar! Då kan man ligga i hängmattan och läsa! :)

8. Har du läst en bok som alla andra älskade men inte du? Vilken?
Ur vulkanens mun av Helena Von Zweigbergk alla verkade gilla den men jag blir mest ledsen faktiskt....

9. Var (soffan utomhus osv), när (på natten, dagen osv) och med vilket snacks läser du helst en bok?
På vintern; soffan på eftermiddagen och allt som innehåller choklad!
På sommaren; hängmattan, stranden, skuggan under soltimmarna med något gott att dricka!

10. Vad väljer du, att leva i Narnia eller gå på Hogwarts?
Hogwarts alla gånger.

11. Om det började brinna i ditt hus och du bara hann ta ut 2 saker vad skulle du då välja av Böcker, Djur, Datorn, Anteckningar, Bilder eller något annat, varför?
Djuren, eftersom de är två så är det väl allt jag kan ta med mig, de är lite tjocka så något annat hade jag inte kunnat. Varför? Jag kan inte leva utan dem och hade jag lämnat de för att brinna inne för en materiel sak hade jag nog varit den mest känslokalla i världen!

Jag väljer att utmana; Ett ljus i mörkret, amelies boktips, Bokdjugeln, Bokgläntan, Boktycke, Erikas bokprat, Emmy om böcker & sånt, Mathildas läshörna, Schitzo-Cookie's Bokblogg, Bokrecensioner och fotografier av Frida, Bokmalen.

Frågorna de ska svara på är följande:

1. Om du blev fångade i en bok vilken skulle det bli?
2. Om du var tvungen att skänka en bok från din bokhylla vilken skulle det bli?
3. Favorit genre? Varför?
4. En karkatär du inte kommer överrens med, varför?
5. Var läser du helst?
6. Om du bara fick behålla en bok från din bokhylla vilken skulle det bli?
7. Finns det någon bok du tror att du hade kunnat skriva bättre själv?
8. Finns det någon bok som blivit filmatiserad som blev bättre som film än bok?
9. Köpa böcker eller låna?
10. En bok du aldrig tröttnar på.
11. Vilket övernaturligt väsen hade du velat vara?

Tretton skäl varför - Jay Asher

Kategori: UngdomsböckerFrån Adlibris När Clay Jensen får ett paket med tretton kassettband skickade till sig vill han till en början inte ha något med dem att göra. Banden kommer nämligen från Hanna Baker. Hanna som är död, som tagit livet av sig. Hennes hemligheter ska begravas med henne, resonerar han. Men när Hannas röst sedan berättar att Clay finns med på hennes band och att han, på något sätt, är medskyldig till hennes död, är han tvungen att fortsätta lyssna.

Genom tretton band får han ta del av allt det som hände Hanna innan hon dog och han fortsätter att lyssna hela natten. Clay kan inte göra annat än att följa Hannahs inspelade röst genom den lilla staden och det han upptäcker förändrar hans liv. För alltid.
Jag älskar upplägget i boken alltså att man hör Hannas band och Clay som lyssnar. Det är en fruktansvärt sorglig bok men på något sätt tänker man inte på det, de är nog för att det är hennes röst och tankar man hör.

Det är väldigt mycket skrivit med kursivstil och jag vet att det är jättemånga som inte klarar att läsa det. Hade jag läst boken i pocket kan jag tänka mig att det hade varit jobbigt men nu var stilen så pass svårt så jag störde mig inte på det.

Jag "gillar" att det inte är stora och hemska saker som händer Hanna utan det är små saker som ingen skulle förutse vad det kunde påverka. Men det är också ganska läskigt men får sig en tankeställare (särskilt jag som är lite lätt paranoid) tänk om jag säger och gör något som skulle kunna påverka en människa så negativ? Skulle man gå runt och tänka så skulle man nog bli ännu mer paranoid dock...

För att sammanfatta så är det en jättebra bok och det är verkligen något att rekommendera!

Utgivningsår:
Förlag:
Författarens hemland:
Antal sidor:
Första meningen:
Betyg:
Utgivningsår: 2010
Förlag: Langenskiöld
Författarens hemland: USA
Antal sidor: 302
Första meningen: "Ursäkta?" upprepar hon.
Betyg: 5/5

Andra omslag:

Borde..

Kategori: Allmänt

Egentligen borde jag skriva om boken jag läste ut för ett par dagar sen men det har helt enkelt kännts så frestande även om boken jag läste var HUR bra som helst, en riktig femma!

Men tänkte skriva om något annat nämligen ett inlägg som bokvargen la upp. Jag måste faktiskt hålla med henne lite, inte på alla pnkter men på några. Själv tycker jag att folk är alldeles för dåliga på att kommentera, inte på de allra största bokbloggarna men på alla de som inte är så stora än.

Konsten att vara ungkarl - Mike Gayle

Kategori: Feel-goodböcker

 
(Från Adlibris) George och Joan Bachelor är stolta (om än kanske aningens besvikna) föräldrar till tre vuxna män vars liv inte riktigt ser ut som de hade önskat ...

För trots att de har sina föräldrars fyrtioåriga äktenskap som förebild visar de tre bröderna Bachelor inga som helst tecken på att stadga sig. Storebror Adam dejtar bara väldigt glamorösa partytjejer, som definitivt inte är typen man gifter sig med. Luke har visserligen friat till sin flickvän men hans förflutna sätter käppar i hjulen. Minstingen i familjen, Russell, är kär i en tjej som han aldrig någonsin kan få.
Det jag tänkte väldigt mycket genom boken var att Mike Gayle måste vara britt så mycket te som de dricker i boken och det är han!

Detta var en alldeles fantastisk bok, jag gillade allt med den! Man kommer karaktärerna så nära känns det som, jag verkligen engagerar mig i deras beslut, jag hejar på att dom ska göra rätt, jag blir förbannad på dem men i slutändan löser det sig. 

Det enda med boken som är negativt är att jag nu har läst ut den. Dock tyckte jag bakside texten lurade en lite för på den lät det som en sak skulle vara väldigt mycket i fokus som jag inte alls tyckte lät så kul men så var det inte alls! Jag hade velat läsa den en första gång igen! Mike Gayle är verkligen en duktig författare på att skriva roliga men ändå med ryckande böcker. 

Bästa boken iår!

Utgivningsår:
Förlag:
Författarens hemland:
Antal sidor:
Första meningen:
Betyg:
Utgivningsår: 2010
Förlag: Basil
Författarens hemland: Storbritannien
Antal sidor: 335
Första meningen: "hur tycker du egentligen att vi har lyckats?"
Betyg: 5/5

Andra omslag. Jag föredrar faktiskt det svenska.
 

The city of Ember - Jeanne DuPrau

Kategori: Dystopier"Byggarna" har byggt en stad under jorden, syftet är för att händer det något på jorden så kommer människorna i den underjordiska staden Ember finnas kvar. Ljuset har börjat att flimmra stundtals och Lina har hittar ett papper med något som verkar vara instruktioner, nu är det upp till henne och Doon att tyda dem.
Det var då denna boken jag fick min pojkvän att läsa! Han gillade den och det gjorde jag med. Jag såg filmen för evigheter sen men kom knappt ihåg något men det kom fram mer och mer när man läste boken. Men jag kommer inte ihåg hur filmen slutade för den slutade nog inte lika dant som boken.

Det jag gillar med boken är själva idén, det lever ett helt folk i underjorden som inte har en aning om att det finns en annan värld och som absolut inte lever som världen där uppe gör. 

Det ska bli spännande och läsa fortsättnigen i serien (tror det finns fyra) för Doon och Lisa kom ju väldigt lång nu så jag undrar vad tvåan kommer handla om men jag har mina misstankar!

Serie: The city of Ember 1
Utgivningsår:
Förlag:
Författarens hemland:
Antal sidor:
Första meningen:
Betyg:
Utgivningsår: 2004
Förlag: Yearling
Författarens hemland: USA
Antal sidor: 270
Första meningen: when the city of Ember was just built and not yet inhabited, the chief builder and the assistant builder, both of them weary, sat down to speak of the future.
Språk: Engelska
Betyg: 4/5

Hungerhuset - Loka Kanarp & Carl-Michael Edenborg

Kategori: Comics och Graphic novelSystrarna Elsa och Fredrike har precis flyttat in hos ett par fosterföräldrar. Deras mamma är död och deras pappa sitter i fängelse. En kväll har fosterfamiljen en grillfest, Elsa och Fredrike tröttnar och sticker ut i skogen för att gå och titta på ett ödehus. Vad de inte vet är att huset är ett hungerhus.
Mitt första seriealbum. Det var jätte fina bilder. Handlingen var dock lite otydlig på ett ställe tycker jag, annars var det en riktig rysare, jag tyckte faktiskt den var riktigt läskig!

Seriealbum är nog en sak jag kommer fortsätta läsa, lite avkopplande med bilder och så, jag ska bara hitta några bra på biblan.

Utgivningsår:
Förlag:
Författarens hemland:
Antal sidor:
Första meningen:
Betyg:
Utgivningsår: 2011
Förlag: Kolik förlag
Författarens hemland: Sverige
Antal sidor: 126
Första meningen: Jag väntar.
Betyg: 3+/5

Den sorgsna sjön, syskonen Baudelaire - Lemony Snicket

Kategori: Middle gradeDetta är då tredje boken i serien. ( Läs ETT och TVÅ) Syskonen får nu flytta till en annan släkting. Tant Josephine som bor vid sorgsna sjön, hon är expert på gramatik och är inte sen med att påpeka någon annans fel. Tant Josephine är rädd för allt, hon kan inte annvända telefonen för den kan sprängas, hon kan inte använda dörrknoppar för de kan gå sönder i tusentals bitar osv. 

Denna boken är också med i filmen dock märkte jag att det va en sak som jag verkligen kommer ihåg från filmen som inte var med men som jag faktiskt tycker borde varit med, det passade så utmärkt.

Boken är som de andra, jag visste vad som skulle hända så det ska bli mycket roligare att läsa fortsättningen!

Utgivningsår:
Förlag:
Författarens hemland:
Antal sidor:
Första meningen:
Betyg:
Utgivningsår: 2003
Förlag: Richters
Författarens hemland: USA
Antal sidor: 218
Första meningen: Den som inte känner till så mycket om de föräldralösa barnen Baudelaire och fick se dem sitta på sina resväskor vid Damokleskajen skulle kanske kunna få för sig att de var på väg ut på något spännande äventyr.
Betyg: 3/5

Lånat!

Kategori: Video

Här är min första video! Det är vad jag har lånat på biblan. Min röst låter lite konstig men jag är förkyld. Jag råkade också filma ifrån fel vinkel och jag vet inte hur man roterar en video men hoppas det funkar ändå!


Raahas tidsmaskin - Tony Manieri

Kategori: UngdomsböckerFör sex år, åtta månader och elva dagar försvann min föräldrar spårlöst. Jag har bestämt mig för att avsluta deras arbete med tidsmaskinen och göra allt för att hitta dem. För jag vet att de lever. Det måste vara så....
Det är en väldigt bra äventyrsbok. Äventyren Sam är ute på är alla helt olika och det är bra. Annars kan det lätt bli så att alla äventyr börjar likna varanndra. Fast jag tycker det var ganska lätt för han ändå i slut ändan. 

Boken känndes väldigt lång, även om det var viktiga saker känndes det som om det tog en evighet att läsa ut den, även om den var bra och spännande.

Nästa del i serien kommer ut i höst. Den ska jag självklart läsa. Ska bli kul att läsa om vad den handlar om även om jag redan vet lite. 

Utgivningsår:
Förlag:
Författarens hemland:
Antal sidor:
Första meningen:
Betyg:
Utgivningsår: 2011
Förlag: B.Wahlströms
Författarens hemland: Sverige
Antal sidor: 341
Första meningen: Överintendent Charles Buchanan läste det kortfattade meddelandet två gånger.
Betyg: 3+/5

#6 Sammanfattning Mars

Kategori: Sammanfattning

Oj redan ett halvår har gått med bloggen!

Otroligt men sant - John Searles
I skydd av skuggorna - Helene Tursten
Diamanter är för evigt - Lauren Weisberger
flaskopost från P - Jussi Adler-Olsen
Tusenskönor - Kristina Ohlsson
big mouth & ugly girl - Joyce Carol Oates
Fergus Crane - Paul Stewart & Chris Riddell
Hollywood girls club - Maggie Marr
Livet på en kylskåpsdörr - Alice Kuipess
Mörk jord - Belinda Bauer

Antal: 10 Nytt rekord! Och det här slår jag nog aldrig....
Kvinnliga vs manliga författare:
Antal svenska författare:
Antal sidor:
Månadens bästa:
Månadens sämsta:
Månadens överraskning:
bästa omslag:
Kvinnliga vs manliga författare: 7/4
Antal svenska författare: 2
Antal sidor: 3254
Månadens bästa: Mörk jord - Belinda Bauer
Månadens sämsta: Flaskpost från P, inte handlingsmässigt men karaktärsmässigt
Månadens överraskning: Livet på en kylskåps dörr, det var så roligt skriven!
bästa omslag: