Bokparadiset

Månadssammanfattning Maj

Kategori: Sammanfattning


53. 
The girl who circumnavigated Fairyland in a ship of her own making - Catherynne M.Valente
54. Tjurnatten - Caroline Hurtig
55. Knock out - Markus Zusak
56. Out of sight, out of time - Ally Carter
57. Vargbröder, jagad av klanerna - Michelle Paver
58. På kudde av gräs - Lian Hern
59. Percy Jackson: The battle of labyrinth - Rick Riordan
60. Winger - Andrew Smith 
61. Ensam på mars - Andy Weir
62. Systrar i jeans: Första sommaren - Ann Brashares
63. Systrar i jeans: Andra sommaren - Ann Brashares
64. Systrar i jeans: Tredje sommaren - Ann Brashares
65. The thief - Megan Whalen Turner
66. Den ökända historien om Frankie Landau-Banks - E.Lockhart
67. När jag vaknar finns du inte - Cat Patrick
68. Forgive me, Leonard Peacock - Matthew Quick
69. Torka aldrig tårar utan handskar; Döden - Jonas Gardell

Antal böcker: 17
Antal svenska/Engelska: 11/6
Antal sidor:  5556 sidor
Antal kortisar (under 200): 1 st 
Antal tegelstenar (över 500): 0st 
Påbörjade böcker: -
Författarnas nationaliteter: USA (13) Sverige (2) Australien (1) England (1)
 
Köpta: 12
Rec-ex: 3
Lånade: 
Fått/bytt (Tävlingsvinst,present): 2
Bokvänsbok: 

Påbörjade serie: 1

Mellan böcker i en serie: 6

Avslutade serie: 1
Antal omläsningar: 1

Sammanfattning: Sjukt nöjd med läsningen den här månaden. Det har varit väldig blandad kvalite på böckerna. Några har jag älskat några har varit okej bara. Nästa månad ser jag framemot härliga somriga contemporary! 

Forgive me, Leonard Peacock - Matthew Quick

Kategori: Ungdomsböcker

 
Titel: Forgive me, Leonard Peacock
Författare: Matthew Quick
Serie: -
Förlag: Headline
Utgivningsår: 2013
Sidantal: 273
 
Handling: Eighteen-year-old Leonard Peacock knows exactly what he'll do. He'll say goodbye. Not to his mum - who he calls Linda because it annoys her - who's moved out and left him to fend for himself. Nor to his former best friend, whose torments have driven him to consider committing the unthinkable. But to his four friends: a Humphrey-Bogart-obsessed neighbour, a teenage violin virtuoso, a pastor's daughter and a teacher. Most of the time, Leonard believes he's weird and sad but these friends have made him think that maybe he's not. He wants to thank them, and say goodbye. 
Till en början var jag faktiskt lite skeptisk. Det är mycket fotnoter (som är väldigt långa också) men det gick ändå. Sen när jag kommit in lite mer i boken tyckte jag mer om den. 

Leonard är huvudpersonen och jag tycker så synd om honom. Hans mamma är hemsk, han har egentligen inga kompisar och det enda han vill är att bli sedd. Det är en mörk bok men det är ändå humor i den vilket gör mycket för boken, även om det inte är skratta-högt-humor. 

Den här typen av böcker är viktiga, eftersom man måste uppmärksamma mental ohälsa. Det är svårt för utomstående att förstå hur man kan känna sig. På nyhetsmorgon (mitt absoluta favoritprogram) hade de tema självmord och det är så viktigt att upptäcka sånt här i tid. Oftast vill personen bara bli sedd vilket verkligen är fallet med Leonard! 

Gillar du Matthew Quicks Silver lining playbook så tror jag du kommer gilla den här ockå. 

Betyg: Gav den 3/5 på goodreads så jag tycker boken var bra! 

INSTAGRAM

Kategori: Allmänt

Bokparadis har fått ett eget instagram konto! Ni hittar mig på @elinbokparadiset här kommer jag lägga ut massor av bokrelaterade bilder. Endel av er har jag redan hittat på instagram men er som jag inte hittat lägg till mig, eller kommentera vad ni heter på instagram :) 

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks - E. Lockhart

Kategori: Ungdomsböcker

 
Titel: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Författare: E.Lockhart
Serie: -
Förlag: Lavender lit
Utgivningsår: 2015
Sidantal: 289

Handling: Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. När hon till hösten kommer tillbaka till sin internatskola blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingston. I Matthews sällskap får Frankie en ny social status och nya vänner, men hon träder också in i en värld full av hemligheter. Hon får nys om att Matthew är med i ett hemligt sällskap - ett sällskap där bara killar är välkomna.

Frankie vägrar låta sig nedvärderas eller uteslutas på grund av sitt kön. Hon vet att Matthew ljuger och undanhåller saker för henne. I tysthet börjar hon därför smida planer för att visa att hon är smartare än killarna.
Jag har tidigare läst listan och We were liars av E. Lockhart och jag måste säga att Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är min favorit hittills. Jag började läsa på kvällen en stund innan jag skulle sova. Men när jag väl börjat gick det inte lägga ner boken. Jag var tvungen och veta hur det skulle sluta. Det var längesen en bok höll mig uppe på kvällen faktiskt. 

Det är ju det här med internatskola, hemlig klubb och en spännande huvudkaraktär. Man kan ju inte låta bli att älska det. Jag gillar att Frankie inte är alls perfekt. Hon är en modig, stark och en väldigt smart tjej men hon är faktiskt en aning knäpp också, och det gillar jag! Även feministiska delen som boken tar upp tycker jag är bra, och hur Frankie vägrar att gå med på det. Boken tar upp det på ett väldigt bra sätt och det är väldigt inspirerande! 

Det här omslaget är ju förresten hur snyggt som helst, älskar det! 

Detta är en helt fantastisk bok och borde absolut läsas. Det finns så mycket att prata om runt boken. Den får mig också att skratta flera gånger! 

Stort tack till Lavender lit för rec-exet! 
 

Sommarläsning del 1

Kategori: To-readVäldigt ambitiös jag vet. Har jag sagt att jag även ska jobba hela sommaren, flytta två gånger och har en massa andra saker planerade. Förra året var det i juni,juli, augusti som jag läste minst böcker under hela året, haha.

Men vad tycker ni jag borde prioritera? 

Knocout - Markus Zusak

Kategori: Ungdomsböcker

 
Titel: Knockout
Författare: Markus Zusak
Serie: -
Förlag: En bok för alla
Utgivningsår: 2014
Sidantal:

Handling: Bröderna Cameron och Ruben Wolfe är två förlorare som alltid slår ur underläge. I Knockout berättar Cameron om några månader i brödernas liv. Inte för att det händer något särskilt. Bara att de försöker att bli något bättre. Cameron drömmer, blir förälskad och går några boxningsmatcher på bakgården. Plötsligt inser han att han kanske inte är en förlorare, utan en fighter som kan ta livet på en knockout. 
Detta är en väldigt liten bok som inte tar speciellt lång tid att läsa. Att skriva en såhär pass kort bok krävs att man är duktig. Men jag måste säga att Zusak lyckas. På dessa få sidor lyckas jag lära känna huvudpersonen, komma in i boken och tycka den får ett bra avslut. Även bipersonerna får jag ett grepp om. 

Man får läsa om Camerons drömmar ofta och jag fattade inte riktigt poängen med dem. Men annars är det en rolig och kort bok. Jag gillade verkligen denna, den slår såklart inte Boktjuven men jag tycker den är bättre än Jokern, som jag bara tyckte var okej. 

Den enda negativa med boken är att den är kort. Inte för att den inte passar som det, men jag hade så gärna velat läsa mer om Cameron. 

Den här boken har faktiskt blivit översatt tidigare på  svenska men då hette den Hundår, hade jag ingenaning om! 

book hangover

Kategori:

I förmiddags läste jag ut Systrar i jeans blev helt tagen av den och har tänkt på den hela dagen. Skulle plugga efter jag läste ut den men det går inte alltså jag måste ha mer! Ikväll ska jag kolla på filmen men jag måste börja bok två redan nu. Imorgon ska jag till secondhand hand och leta upp fjärde boken. Jag har packat ner tredje boken (flyttar ju snart) men var tvungen att leta upp den igen! 


Ensam på Mars - Andy Weir

Kategori: sci-fi

 
Titel: Ensam på mars
Författare: Andy Weir
Serie: -
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2015
Sidantal: 448

Handling: Mark Watney är astronaut som har åkt iväg på en rymdexpedition på mars. En sandstorm uppstår och besättningen tror att Mark har dött. Men han lever. Nu försöker han överleva på mars utan någon somhelst kommunikation med andra människor. Han måste göra sitt yttersta för att överleva. 
Okej jag vet inte riktigt var jag ska börja. Det här är en så rolig bok, alltså då menar jag verkligen roligt. När jag läste den här läste jag upp flera stycken för min pojkvän, när han inte var här skickade jag bilder på roliga stycken till honom. Alltså den här boken är så rolig så man bara måste dela med sig av den. För övrigt har jag fått både min pojkvän och en av mina systrar till att vilja läsa boken nu, så bra är den! 

Förutom att den är roligt så tar boken sjukt många vändningar. Precis när jag fått upp hoppet om att Mark kommer klara sig så rasar det och jag får liksom magknip. Man vet aldrig vad som kommer att hända och man liksom fasar inför slutet. Jag ville aldrig att den här boken skulle ta slut. Man läser och tiden bara flyger iväg. 

Eftersom han måste överleva på Mars är det mycket tekniska, kemiska, botaniska och fysik termer som man läser om. Jag tycker det är jättebra att Weir har tagit med det här och inte bara hoppat över det, det blir mer trovärdigt. Även om jag kan tänka mig att inte alla tycker det är så roligt att läsa om, men det går bra att bara läsa det utan att fundera mera på det. Jag själv som är just nu håller på att läsa en kurs inom alla fyra ämnen älskar det! 

Boken gör mig mycket sugen på att läsa mer överlevnadsböcker, även om jag undrar om någon sådan bok kommer slå den här. Sen måste man ju bara nämna omslaget, JAG ÄLSKAR FÄRGERNA. Alltså jag hade gärna velat ha detta omslaget som en tavla! 

Jag har både skrattat högt och gråtigt högre, alltså ni måste läsa den här. Den är fenomenal.

Stort tack till Bookmark för rec-exet! 

I min brevlåda 70 - rec-ex

Kategori: Nya böcker

Som jag skrev i mitt förra inlägg låg det två paket och väntade hos mina föräldrar i tisdags. Det var rec-ex från Modernista. Enklav har fått jättebra recensioner men eftersom det är en zombie bok har jag aldrig varit intresserad av att läsa den här serien, men får läsa första boken och se om jag ändrar uppfattning! Sen var det även Sista riket av Brandon Sanderson som jag är såå nyfiken på!  När jag kom hem till Göteborg låg ett annat paket och väntade på mig


Innehöll den här boken, ser framemot att läsa den också! Har gillat både Listan och We were liars av henne! 

Tack Modernista och Lit förlag för dessa guldklimpar! 

TBR för helgen

Kategori: To-read


Åkte till mina föräldrar i tisdags eftermiddag och ska stanna här tills på söndag. Det här planerade jag att läsa. Percy började jag läsa på tåget och läste ut igår. Winger började jag läsa idag. Med tanke på det räcker kanske inte böckerna hela helgen, men det låg två paket hos mina föräldrar och väntade... ;) 

The girl who circumnavigated Fairyland in a ship of her own making - Catherynne M.Valente

Kategori: Fantasy

 
Titel: The girl who circumnavigated Fairyland in a ship of her own making
Författare: Catherynne M.Valente
Serie: #1 Fairyland
Förlag: Square fish
Utgivningsår: 2012
Sidantal: 247

Handling: Twelve-year-old September lives in Omaha, and used to have an ordinary life, until her father went to war and her mother went to work. One day, September is met at her kitchen window by a Green Wind (taking the form of a gentleman in a green jacket), who invites her on an adventure, implying that her help is needed in Fairyland. The new Marquess is unpredictable and fickle, and also not much older than September. Only September can retrieve a talisman the Marquess wants from the enchanted woods, and if she doesn't . . .
Alltså det här är vad jag kallar en nonsensbok. Redan i första kapitlet påminner den mig om Alice i underlandet. Det är samma typ av nonsens (även om jag aldrig läst Alice faktiskt). Så till en början gillade jag verkligen inte den här. Tänkte faktiskt ge upp den. Men sen när September, huvudpersonen, får ett mål så får även boken en mening. Då klarar jag faktiskt av att läsa den och gillar den stundtals. I slutändan så tycker jag ändå den är okej. 

Det finns små bilder i början av varje kapitel som verkligen är så fina. De gillade jag verkligen! 

Men det som gör mig så kluven är om jag ska fortsätta läsa resterande böcker, de är ju så snygga! Fast samtidigt varför ska jag läsa böcker jag tycker är okej, när det finns så många bättre där ute? 

I min brevlåda 69 - Bookhaul!

Kategori: Video

En mycket mindre bookhaul än vad det brukar vara faktiskt! 
Bokskål #15

Kategori: Bokskål

Visste inte vad jag skulle läsa så drog en ny bok ur min bokskål. Det blev På kuddar av gräs som jag redan läst och recenserat. Visste inte vad jag ville läsa efter den heller så drog tre till böcker faktiskt. Tänkte att det hinner jag förhoppningsvis läsa nu i maj. Alla fyra böcker jag drog var riktiga hyllvärmare, så det var ju bra! 

 
 
Att kyssa eller inte kyssa Jake Matthews och Systrar i jeans känns som sommarböcker så det är bra uppladdning tycker jag. Jag har ju dock alltid fått för mig att jag inte gillar systrar i jeans serien... Den femtevågen har jag hört väldigt blandade saker om, men framför allt att andra boken inte är speciellt bra. 

Har ni läst någon av böckerna? Och vad tyckte ni? 

På kudde av gräs - Lian Hearn

Kategori: Fantasy

 
Titel: På kudde av gräs
Författare: Lian Hearn
Serie: #2 Sagan om klanen Otori
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2004
Sidantal: 330

Spoilers kan förekomma! 
Det var inte längesen jag läste första boken, men ändå var det svårt att komma ihåg alla namn. Det är många namn att hålla reda på dessutom kan jag nog inte ens uttala hälften av dem vilket gör det ännu svårare att komma ihåg alla. I början av boken finns det en lista på alla karaktärer och i vilken bok de presenteras i. Varför personer som först blir presenterade i bok tre måste var med förstår jag inte. I vilket fall gjorde den här listan mig bara mer förvirrad och tillslut insåg jag att det var bättre att bara läsa boken för att sen komma in i den. 

Det här är en typsikt mellanbok. Det känns som en transportsträcka. Särkskillt med tanke på att det bara skulle bli tre böcker (men blev istället fem). Det händer inte så mycket och är mest en uppladdning för nästa bok. Men det är fortfarande bra. Bara inte riktigt så bra som första boken är.

Istället för att bara läsa ifrån Takeos PoV läser man även ifrån Kaedes Pov. Jag gillar både och just i den här boken händer det mer spännande saker för Kaede. Vilket gör att det är lite roligare att läsa ifrån hennes PoV.

Den här boken är nog den mest snyggast omslag. Älskar den intensiva blåa färgen! 

Tips!

Kategori: Allmänt

Tjurnatten - Caroline Hurtig

Kategori: Häxor

 

Titel: Tjurnatten
Författare: Caroline Hurtig
Serie: -
Förlag: Antares bokförlag
Utgivningsår: 2015
Sidantal: 336

Handling: När Vala blir utvald att delta under tjurnatten anar hon inte att hennes liv kommer förändras för alltid. Att allt hon trodde att hon visste om sig själv och om dem omkring henne är en lögn. 

Efter en rad traumatiska händelser som väcker något till liv i hennes själ, något som borde förblivit slumrande, förvandlas hennes liv till en kamp. En kamp mot ödet och den väg hon omedvetet dömt sig själv till att vandra. Det finns ingen återvändo men Vala är besatt av att hitta en utväg.
Det känns typ som en medeltidsvärld men en liten uns magi. Jag gillar att läsa när det utspelar sig på gamla ställen så det passar mig bra. Kanske inte riktigt vad jag skulle kalla en fantasy, fast den kanske inte heller blir marknadsförd som det.

Jag gillar att Saga/Vala ifrågasätter samhället. Varför inte kvinnorna har det bättre och att de inte ska vara under männen. Men samtidigt tycker jag att hon är jobbig ibland. Varför kan hon inte bara prata med Linder. gjorde hon det skulle det inte alls bli några missförstånd och deras kärlek skulle vara så mycket lättare. När vi kommer till Linder så gillar jag han. Han är för snäll för sitt eget bästa. 

Caroline skriver på ett sånt härligt sätt att sidorna bara flyger förbi. Det är hela tiden saker som händer och därför gör det boken snabbläst. Det är en bladvändare som inte tar lång tid att flyga igenom. Jag kan absolut tänka mig att läsa mer av henne! 

Måste säga att jag gillar slutet riktigt mycket. Inte helt vad jag hade trott faktiskt. 

Tack Caroline för rec-exet! 

Läser just nu

Kategori: Allmänt

Nu i maj har jag hur mycket som helst i skolan. Även om vi också är lediga en helde. Men jag hoppas ändå jag kan få endel läst. När jag inte läser mina skolböcker är det den här boken jag läser. 

I min brevlåda 68 - Bokvänsbok

Kategori: Nya böcker

äntligen min Bokvänsbok av Elina. Posten var inte riktigt lika snabb till mig. Vi hade temat vårböcker. Men ledtråd var Simpsons. Kunde inte lista ut det så Elina sa till att jag skulle fråga min pojkvän. Sagt och gjort visade listan och han sa direkt The DUFF. Fattade ingenting, sen sa han att ölen de dricker heter så! Alltså Elina är så sjukt duktig på ledtrådar, troligtvis hennes dolda talang! 

Odinsbarn - Siri Pettersen

Kategori: Fantasy

 
Titel: Odinsbarn
Författare: Siri Pettersen
Serie: #1 Korpringarna
Förlag: B.Wahlströms
Utgivningsår: 2015
Sidantal: 662

Handling: Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Men det finns värre saker än odinsbarn, och Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna.
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här boken faktiskt. Det är ett riktigt äventyr man är med om. Kan inte alls förstå att detta är hennes debutroman för den är verkligen så genomarbetad och riktigt bra. 

Jag gillar att boken är tjock. Det känns som att den är bra bearbetad och att inget går för snabbt. Alla händelser har liksom fått det utrymmet de har behövts. Karaktärerna är bra. Jag är så imponerad av Hirka som är den enda svanslösa i hela världen och hon klarar av det så bra. 

Världen som är uppbyggd älskar jag. Det är mytologi blandat med typ medeltid. Jag älskar att läsa om sånt. Detssutom känns boken realistik. Det är mycket spännande saker man får läsa om och det är liksom en uppladdning för vad som komma skall. Jag tror andra boken kommer vara så bra och det ska bli spännande att få läsa mer om Hirka och vad som kommer hända med henne! 
 
Tack B.Wahlströms för rec-exet!

MYCKET! 

Månadssammanfattning april

Kategori: Sammanfattning


44. Eragon - Christopher Paolino
45. Mördarens apa - Jacob Weglius
46. Längtans rike - Libba Bray
47. A discovery of witches - Deborah Harkness
48. Paganinikontraktet - Lars Kepler
49. Underverk - Brian Selznick
50. Den röda pyramiden - Rick Riordan
51. Helena - Josephine Angelini
52. Odinsbarn - Siri Pettersen (Ej med på bilden)
 
Antal böcker: 9
Antal svenska/Engelska: 8/1
Antal sidor:  5571 sidor
Antal kortisar (under 200): 0 st 
Antal tegelstenar (över 500): 9st 
Påbörjade böcker: -
Författarnas nationaliteter: USA (6) Sverige (2) Norge (1)
 
Köpta: 7
Rec-ex: 2
Lånade: 
Fått/bytt (Tävlingsvinst,present): 
Bokvänsbok: 

Påbörjade serie: 5

Mellan böcker i en serie: 

Avslutade serie: 1
Antal omläsningar: 1

Sammanfattning: Nu var min tegelstensutmaning slut. Det har varit kämpigt att bara läsa tjocka böcker faktiskt. Måste nog mjuka upp mig i maj med att läsa korta och snabblästa böcker. Mitt mål var att läsa 5 och det klarade jag med bravur. Glad att jag ändå genomförde detta. Det var många böcker som blev lästa som nog bara hade stått väldigt mycket längre i bokhyllan om det inte vore för den här utmaningen.