Bokparadiset

Mens i bokformat

Kategori: Fakta

 
Titel: Ja jag har mens, hurså?
Författare: Clara Henry
Serie: -
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2015
Sidantal: 188
 
Handling: Mens alltså. Vad är det egentligen? Och varför är det så pinsamt, att en gömmer tampongen i tröjärmen på väg till toaletten? Komikern och Youtube-fenomenet Clara Henry har svaren. För alla som väntar sin första mens, har fått mens eller har någon i sin närhet som klagar över denna fantastiska plåga, förklarar hon vad det innebär att ha en livmoder.

Har du alltid undrat vad mens  är, varför det kan göra så fruktansvärt ont i magen eller varför det enda du vill göra ibland är att äta choklad och titta på söta kattvideor? Har du reagerat på hur tabubelagt det är att prata om något som hälften av jordens befolkning går igenom en gång i månaden under hela sitt fruktbara liv? Och framför allt: har du letat efter det bästa svaret till frågan ”har du mens eller?”

Ja jag har mens, hurså? delar Clara Henry med sig av sina egna erfarenheter och personliga tips till alla som har eller väntar på att få mens. Hon förklarar även olika termer och vad menstruation faktiskt innebär, går igenom olika mensskydd, redogör för hur man behandlat mens historiskt och om sambandet mellan mens och jämställdhet. Allt detta med sin unika, starka och underhållande röst.

Och om du plötsligt skulle sukta efter något sött – vare sig det gäller godis eller gulliga djur – misströsta ej. I den här boken finner du allt du söker. Välkommen till mensklubben!
Det är hög igenkänningsfaktor alltså har inte alla lagt papper i trosorna för att man varit oförberedd på att man får sin mens? Eller ja om man är kvinna i alla fall. Det är så himla mycket som är igenkänningsfaktor om inte typ allt faktiskt. Hur killar alltid reagerade på mens när man var liten.
 
Dessutom känner jag igen den undervisningen man fick i skolan. När jag läste biologi förra våren kom vi in på det här. Precis som Clara Henry ifrågasatte jag varför det var uppdelat på killar och tjejer och att man borde få lära såg båda delarna något som ingen annan faktiskt tyckte. Ännu roligare är vi hade en föreläsning om genus och då tog föreläsaren upp Clara Henry och vi tittade på ett av hennes klipp, väldigt roligt. 
 
Den här boken är så himla viktig och jag tänker att jag kommer använda den i min undervisning när jag börjar jobba. Och ni som tror att den bara är för tjejer så är det inte alls så, mens är jätteviktigt och det är något killar också behöver ha koll på. Här får man dessutom reda på väldigt mycket på ett lätt sätt. 
 
Jag älskade den här boken och har verkligen dragit ut på den för att den inte skulle ta slut, typ ett kapitel i veckan nästan. Det här är en bok som alla borde läsa vilket kön man än har. 
 
Betyg: 5/5

Kommentarer

 • Mimmi säger:

  Jag älskade denna boken och läste ut den på en dag. Som du skriver är det hög igenkänningsfaktor, speciellt för oss tjejer. Det är absolut en bok som både killar och tjejer borde läsa :)

  Svar: Ja visst är det, skrattade så himla mycket åt allt jag kände igen mig i! Ja, tänker att jag borde tvinga min pojkvän att läsa den :)
  BokParadiset

  2016-03-05 | 14:29:17
  Bloggadress: http://mittlivsommiimz.wordpress.com

Kommentera inlägget här: